search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:40
MENU CLOSE

Οι εξωγήινοι είναι μωβ

22.10.2018 13:33
Οι εξωγήινοι είναι μωβ - Media

 

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε καταλήξει στην ύπαρξη ή μή των εξωγήινων, ωστόσο σε περίπτωση που δεχθούμε ότι υφίστανται, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την μωβ εικόνα τους.

Στον παραπάνω ισχυρισμό καταλήγει μια πρόσφατη επιστημονική εργασία, του μικροβιολόγου Σιλαντίγια Ντασάρμα. Ο απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως πριν τα πράσινα, εξαιτίας της χλωροφύλλης, φυτά αρχίσουν να απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, υπήρχαν μικροσκοπικοί μωβ οργανισμοί που ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία προκειμένου να παράγουν την τροφή τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, η πρώτη ζωή που εξελίχθηκε στον πλανήτη Γη ήταν ιώδους χρώματος και συγκεκριμένα τονίζεται ότι η μωβ εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να υπάρχει και να ακολούθησε αυτήν την εξελικτική διαδρομή.

«Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες νέους εξωπλανήτες τελευταία, και αναπτύσσουν τη δυνατότητα να βλέπουν βιοϋπογραφές στην επιφάνεια. Υπάρχουν ήδη τρόποι εντοπισμού «πράσινης ζωής» στο Διάστημα, αλλά οι επιστήμονες ίσως να πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και για μωβ», τόνισε ο καθηγητής Ντασάρμα και στη συνέχεια έγινε πιο επεξηγηματικός.

«Τα φυτά και η άλγη που φωτοσυνθέτουν χρησιμοποιούν χλωροφύλλη για την απορρόφηση ενέργειας από τον Ήλιο, αλλά δεν απορροφούν πράσινο φως. Αυτό είναι περίεργο, καθώς το πράσινο φως είναι πλούσιο σε ενέργεια. Ενδεχομένως, κάτι άλλο να χρησιμοποιούσε ήδη αυτό το μέρος του φάσματος όταν εξελίσσονταν οι οργανισμοί με χλωροφύλλη».

Αυτό σημαίνει πως εξωγήινες μορφές ζωής θα μπορούσαν να ακολουθούν την ίδια «στρατηγική» και ως εκ τούτου ο εντοπισμός τους θα ήταν δυνατός μόνο μέσω της αναζήτησης συγκεκριμένων «υπογραφών φωτός».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:38