search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:39
MENU CLOSE

Μια ωραία ατμόσφαιρα: Ρωσία κατά ΗΠΑ, «μπράβο» Ουάσινγκτον σε ΠΓΔΜ κι «ευχαριστώ» Ζάεφ σε Αμερική

22.10.2018 15:27
Μια ωραία ατμόσφαιρα: Ρωσία κατά ΗΠΑ, «μπράβο» Ουάσινγκτον σε ΠΓΔΜ κι «ευχαριστώ» Ζάεφ σε Αμερική - Media
 
Σε ηχηρή παρέμβαση στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ προχώρησε η Μόσχα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να εκδίδει μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή την ΠΓΔΜ.
 
Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που καθοδήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή των Σκοπίων στις 19 Οκτωβρίου για το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, όπως και το ότι εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι, είναι αποτέλεσμα «εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών». Αυτό απορρέει από την εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «όλα είχαν διοργανωθεί με βάση τους κανόνες της «σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη “σωστή ψήφο” τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ κα συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής». Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».
 
Κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταπατήθηκαν όλες οι αρχές δικαίου. «Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των “Μακεδόνων”, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταλήγει με την ακόλουθη παραίνεση: «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ την Παρασκευή, να εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μάθιου Πάλμερ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η απόφαση αυτή της Βουλής της ΠΓΔΜ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενισχύει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με την απόφαση της Βουλής της χώρας για την έναρξη των διαδικασιών τροποποίησης του συντάγματος, αποφεύχθηκε η εκδήλωση μίας ενδεχόμενης σοβαρής πολιτικής κρίσης, η οποία, όπως είπε, θα είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα για τη χώρα.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στη χώρα του, σχετικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής και ευρωπαϊκής της πορείας.

Ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ακόμη και με βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όχι όμως και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ούτε και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

 
Έρευνα της δικαιοσύνης
Εντωμεταξύ, πολιτική αναταραχή με απρόβλεπτες εξελίξεις προκαλεί στην ΠΓΔΜ η θυελλώδης ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή της χώρας, οπότε και πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Κάλεσμα στο γενικό εισαγγελέα να διεξαγάγει έρευνα για τις κατηγορίες περί «προδοσίας» των βουλευτών που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή απηύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων Όλιβερ Σπασόφσκι.
 
Από την περασμένη Παρασκευή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για «προδοσία» και «μειοδοσία» στη γείτονα, ειδικά για τους οκτώ βουλευτές (επτά από το VMRO και ένας συνεργαζόμενος ανεξάρτητος) που προσχώρησαν στο «στρατόπεδο» του Ζόραν Ζάεφ.
 
Εμπρηστικές δηλώσεις κατά των «οχτώ» έχουν κάνει και πολιτικά στελέχη του VMRO, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι που τους συνέκρινε τους αποσκιρτήσαντες βουλευτές με τους εμπόρους που πρόδωσαν την Κωνσταντινούπολη στον Μωάμεθ τον Πορθητή.
 
Ο κ. Σπασόφσκι ανακοίνωσε μέτρα προστασίας και για τους 80 νομοθέτες που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, τα οποία θα είναι εν ισχύι όσο συντρέχει λόγος κινδύνου. Κατήγγειλε ότι ειδικά μια ομάδα, απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών.
 
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.

Το VMRO-DPMNE διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, διέγραψε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, τον Μίτκο Γιάντσεφ από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, είχε διαφωνήσει με την τακτική του κόμματος, στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας. Το VMRO-DPMNE, ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, είχε καλέσει του υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα.

Την περασμένη Παρασκευή, το VMRO-DPMNE διέγραψε από τις τάξεις του επτά βουλευτές του, οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 
Πηγή: enikos.gr/real.gr/Ελεύθερος Τύπος
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32