search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Βίντεο ντοκουμέντο: Σαουδάραβες πράκτορες καίνε έγγραφα μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι

22.10.2018 17:22
Βίντεο ντοκουμέντο: Σαουδάραβες πράκτορες καίνε έγγραφα μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι - Media

 

Ένα βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφονται στελέχη του Προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη να καίνε έγγραφα σε μία ταράτσα, μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, φέρνει στη δημοσιότητα του τουρκικό δίκτυο A Haber.

Το βίντεο καταγράφηκε από κτήριο δίπλα στο σαουδαραβικό προξενείο.

Έκκληση προς τον ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά νέα που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ισχυριζόμενες ότι ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα «συμπλοκής» στο εσωτερικό του προξενείου, δεν είναι αξιόπιστα και σηματοδοτούν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία», υποστηρίζει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σαμάχ Χαντίντ. Και προσθέτει: «Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσουν αμέσως το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία από ανεξάρτητους ιατροδικαστές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα, για οποιαδήποτε στοιχεία που έχουν σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του».

Ακόμη ο κ. Χαντίντ επισημαίνει: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει επείγουσα έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Η οικογένεια και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά του συνέβη, και οι υπεύθυνοι, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση, εναντίον της – όπως φαίνεται – συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας του Κασόγκι, ή τις απόπειρες άλλων κυβερνήσεων να συγκαλύψουν το θέμα, ώστε να διατηρηθούν οι επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλοι επιχειρηματικοί δεσμοί με το Ριάντ».

«Η τραγική αυτή δολοφονία μέσα στο προξενείο, ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση. Έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή μεταξύ των υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων παντού, ενισχύοντας την ιδέα πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργήσει με απόλυτη ατιμωρησία, χρησιμοποιώντας τις πρεσβείες και τα προξενεία της ως ασφαλή καταφύγια από τη δίωξη οπουδήποτε στον κόσμο», καταλήγει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

Παρέμβαση Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε τη Δευτέρα να ειπωθεί “όλη η αλήθεια για το τι συνέβη” στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

“Είμαι βέβαιη ότι όλο το κοινοβούλιο καταδικάζει όπως και εγώ τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι με τον κατηγορηματικότερο τρόπο. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια για το τι συνέβη” είπε, σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι δεν θεωρεί αξιόπιστο τον ισχυρισμό των σαουδαραβικών αρχών ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε συμπλοκή μέσα στο προξενείο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι η χώρα του θα περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας προτού αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα.

Αναμένονται εξελίξεις την Τρίτη

Οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν τη Δευτέρα να ερευνήσουν το σταθμευμένο διπλωματικό όχημα της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, διότι δεν τους δόθηκε άδεια από το προξενείο, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το όχημα που ανήκει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στη συνοικία Σουλτάνγκαζι.

Το CNN Turk μετέδωσε ότι οι αρχές θα μπορέσουν να διεξάγουν έρευνα στο αυτοκίνητο αύριο Τρίτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18