search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:39
MENU CLOSE

Φυγή προς τα μπρος σε τεντωμένο σκοινί

23.10.2018 05:19
4490177.jpg

 

Τα θετικά νομοσχέδια που υλοποιούν τις κοινωνικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, η θετική προοπτική των συντάξεων μετά την αποδοχή από την Κομισιόν του προσχεδίου του προϋπολογισμού και η Συνταγματική Αναθεώρηση που μπαίνει σιγά σιγά στην ατζέντα είναι οι άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα πατήσει για να συσπειρώσει το στρατόπεδό της και να επιχειρήσει την πολυπόθητη φυγή προς τα μπρος και να απομακρυνθεί από τις εντάσεις και τα διαλυτικά φαινόμενα.

Ωστόσο τα πράγματα μόνο απλά και ευθύγραμμα δεν μοιάζουν. Καμμένος και Κοτζιάς δεσμεύονται από τις προτεραιότητες τις κυβέρνησης τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, ωστόσο ο μεν Καμμένος εξακολουθεί να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα, ο δε Κοτζιάς δείχνει να έχει στόχο καταρχάς την προσωπική του δικαίωση έναντι του Πάνου Καμμένου. Οι κινήσεις του πρώην ΥΠΕΞ μέχρι στιγμής προδίδουν πολεμική διάθεση έναντι του Καμμένου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κυβερνητική συνοχή.

«Μαζί ως τον Μάρτιο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέπεμψε χθες για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πάνε μαζί ως τον Μάρτιο οπότε, δεδομένου ότι τότε είναι το πιθανότερο η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή, Τσίπρας και Καμμένος θα ξαναπιάσουν αυτό το θέμα.

Επίσης, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει: από τη μία επικαλέστηκε τη δέσμευση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ στο υπουργικό ότι δε θα στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, από την άλλη διαβεβαίωσε ξανά ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και για την κύρωση της Συμφωνίας, αλλά και για την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, υπάρχουν ακόμη κι αν ο κυβερνητικός εταίρος αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Άλλωστε τις δεσμεύσεις αυτές υπογράμμισε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του προς το Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Τόσο αναφορικά με το ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν όταν έρθει η Συμφωνία αλλά δε θα ρίξουν την κυβέρνηση, όσο και ότι το μορατόριουμ θα ισχύσει ως τον Μάρτιο όπως έχει συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικός εταίρος σε κρίση

Κάτι που μένει να φανεί διότι ο Πάνος Καμμένος πλέον βρίσκεται υπό πίεση και αδιέξοδο καθώς δε φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποιο σενάριο που να εξασφαλίζει την προοπτική του στην πορεία προς τις κάλπες. Από τη μία οι λεονταρισμοί του προηγούμενου διαστήματος δίνουν τη θέση τους στις διαβεβαιώσεις στήριξης της κυβέρνησης αποδυναμώνοντας τις υποσχέσεις στο ακροατήριό του περί παρεμπόδισης της θέσης σε ισχύ της Συμφωνίας. Από την άλλη είναι υποχρεωμένος να κάνει ξεκαθαρίσματα στο κόμμα του στο βαθμό που βουλευτές και υπουργοί (Κουίκ, Κουντουρά) εμφανίζονται να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνοντας συνθήκες κρίσης στους ΑΝΕΛ δύσκολα αντιμετωπίσιμης πια.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήδη έδειξε την έξοδο από το κόμμα στον Τέρενς Κουίκ ο οποίος εδώ και μήνες φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα πρόσφατα γεγονότα, ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του πολιτικού του προϊσταμένου Νίκου Κοτζιά, δηλώνοντας ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας τη χαράσσουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ. Κάτι που επανέλαβε και μετά την προχθεσινή επίθεση Καμμένου περί «μακεδονοκλαστών» που τους έκανε υπουργούς ενώ δεν ήταν καν βουλευτές. Με σχετική δήλωσή του στην ΕΦΣΥΝ ο Τέρενς Κουικ επιμένει στη δήλωσή του και αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το υπουργείο και δεν προτάθηκε από τον Καμμένο. Πλέον ο Καμμένος, φέρεται να εισηγείται και την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα και την αντικατάστασή του από άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ, δικής του υπόδειξης. Πάντως από το Μαξίμου διαψεύδεται ότι ο πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης τέτοια εισήγησης από τον Πάνο Καμμένο και γίνεται λόγος για «fake news».

Ο Κοτζιάς κι ο πόνος του

Ο έτερος πόλος της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης, ο Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται να πολιτικολογεί και να διεκδικεί ρόλο πολιτικού παίκτη ή πολιτικού ρυθμιστή μέσω της Κίνησή τους Πράττω. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του από το Ηράκλειο Κρήτης, πρώτο σταθμό των εξορμήσεών του (ακολουθεί η Κομοτηνή) ότι:

«Χρειάζεται δίπλα στο κυβερνών κόμμα, ένα άλλο κόμμα. Μία δημοκρατική παράταξη πέρα από αυτή που έχει συσσωρεύσει διεφθαρμένους ανθρώπους στην κορυφή τους. Εμείς θέλουμε την αριστερά που έχει παραδόσεις διαφορετικές, πιο πατριωτικές. Όχι κυβέρνηση με δυνάμεις που ανήκουν στη δεξιά ή και παραπέρα από αυτή. Η σημερινή μας λοιπόν φάση χρειάζεται ένα σύμμαχο κοινοβουλευτικό με τα δικά του χαρακτηριστικά». Με άλλα λόγια ο Νίκος Κοτζιάς πίσω από τα υπονοούμενα περί δημιουργίας κόμματος εμφανίζεται να προτείνει στην κυβέρνηση αλλαγής πλεύσης στο επίπεδο της κυβερνητικής συνεργασίας και των συμμαχιών, κατ’ επέκταση φαίνεται να προτείνει την εκδίωξη Καμμένου από την κυβέρνηση- ο τελευταίος φαίνεται ότι θα αποτελεί βασικό του στόχο στο εξής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η προσπάθεια για ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης περνάει σε αυτή τη φάση μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παραπέμποντας στην στήριξη που ανακοίνωσε το Πράττω στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ για τον Δήμο της Αθήνας Παύλο Γερουλάνο. Το τελευταίο αποτελεί μεταξύ άλλων μήνυμα και στο πλαίσιο της διακηρυσσόμενης διατήρησης της αυτονομίας του Πράττω που κατά τα λοιπά θα στηρίζει την κυβέρνηση εντός κι εκτός Βουλής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:38