search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12
MENU CLOSE

Κυβερνητικός αντιπερισπασμός με την Συνταγματική Αναθεώρηση 

23.10.2018 08:23
Κυβερνητικός αντιπερισπασμός με την Συνταγματική Αναθεώρηση  - Media

 

Το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανασύρει η κυβέρνηση θέλοντας να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων μετά και τους κυβερνητικούς τριγμούς που οδήγησαν στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. 

Σήμερα Τρίτη, στις έξι το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό θέμα των συζητήσεων θα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, θα εισηγηθεί τις αλλαγές που σκέφτεται και έχουν να κάνουν με την Προεδρική εκλογή, τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους αλλά και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι «αναγκαίες» και «υπερώριμες». 

Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα 

  • Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Ήδη από τον Ιούλιο του 2016, σε εκδήλωση που είχε γίνει στη βουλή, ο πρωθυπουργός Αλ .Τσίπρας είχε αναφερθεί στην εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει πως στις σκέψεις του δεν ήταν η απευθείας εκλογή από το λαό. Η πρόταση του Πρωθυπουργού είχε ως εξης: Να παραμείνει η κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπει δύο ψηφοφορίες με 200 ψήφους βουλευτών καθώς και τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει 180 βουλευτές, αλλά εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή προέδρου, τότε η βουλή να μην διαλύεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό. Στις προτάσεις Τσίπρα συγκαταλέγεται και λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων ΠτΔ, όπως δικαιώματα να απευθύνεται στη Βουλή, να συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές

Πάντως, σε πρόσφατο συνέδριο στην Κύπρο, με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία VS Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», o πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν θα πρέπει «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από το λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας». 

  • Σχέσεις Εκκλησίας-κράτους: Σ’αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει ένα σημείο εξορθολογισμού των σχέσεων και των «διακριτών ρόλων» Εκκλησίας-κράτους που προωθείται ανάμεσα στους δύο θεσμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, στο ζήτημα αυτό εμφανίζεται διχασμένος αφού υπάρχουν κορυφαία στελέχη του κόμματος που ζητούν ξεκάθαρο διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους και άλλα κυρίως πασοκογενή στελέχη που επιθυμούν να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση. 
  • Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ένα πάγιο αίτημα της ΝΔ για αλλαγή του άρθρου 16 το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν συμπεριλαμβάνετε στις προτάσεις Τσίπρα. Μένει να δούμε τι θα κάνει η ΝΔ με το ζήτημα, καθώς σε παλιότερη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να γίνει συζήτηση. 

Όλα δείχνουν πως τον Νοέμβριο η πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση θα κατατεθεί στη βουλή και την πρόταση θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές. 

Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος του Αλέξης Τσίπρα είναι διπλός. Αφενός να επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να επιτεθεί για στην «ακροδεξιά της ρητορική», αφετέρου να πιέσει τις προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09