search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:53
MENU CLOSE

Η προφητική συνέντευξη του Μάνου με αφορμή τα 93 χρόνια από τη γέννησή του (Video)

23.10.2018 09:12
Η προφητική συνέντευξη του Μάνου με αφορμή τα 93 χρόνια από τη γέννησή του (Video) - Media

 

Με αφορμή τα 93 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του σπουδαίου συνθέτη.

Πρόκειται για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποιήθηκε το 1989 και προβλήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Κώστα Σερέζη.

Στο εν λόγω βίντεο βλέπουμε τον δημοσιογράφο και τον Μάνο Χατζηδάκη να συνομιλούν στο σπίτι του, με τον δημιουργό να αποτυπώνει με έκδηλο τρόπο τόσο τις ιδέες του όσο και τη γενικότερη στάση ζωής του.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλά για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ενώ αναφέρεται και στις τότε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, σχολιάζει τόσο τις επιλογές του κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, όσο και τη μορφή επικοινωνίας που ο ίδιος επέλεξε, μέσω της τέχνης, με το κοινό του.

Αναφορικά με το ελληνικό τραγούδι, ο Μάνος Χατζηδάκις εκφράζεται με σαφήνεια ως προς τα είδη τραγουδιών, χαρακτηρίζοντας τα εμπορικά κομμάτια ως «βιομηχανικά κατασκευάσματα στα μέτρα των δυνατοτήτων του κόσμου». Μάλιστα, τα διαχωρίζει από τα τραγούδια εκείνα που «εκφράζουν και αποκαλύπτουν».

Σχολιάζοντας σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως, την Κατίνα Παξινού, τον Ελία Καζάν και τον Γιάννη Τσαρούχη επισήμανε ότι συνδέθηκε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στις μεταξύ τους διαφορές ως προς τη μουσική.

Στη συνέχεια, εκφράζει τη θέση του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας στην Ενιαία Αγορά του 1992, και ερμηνεύει το γεγονός σε σχέση με τις συνέπειες ως προς την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.

Τέλος, ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, που πρόσφατα είχε ιδρυθεί, εξηγώντας τον σκοπό της δημιουργίας της και τους λόγους για τους οποίους οραματίστηκε ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, προτάσσοντας τον εθισμό του κοινού στην καλή μουσική.

 

 

ert.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49