search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52
MENU CLOSE

Εντολή Τσίπρα να επισπευθούν οι διαδικασίες για φοροελαφρύνσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

23.10.2018 12:07
4572549.jpg

 

Πολυνομοσχέδιο με σειρά μέτρων ελάφρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ετοιμάζει και θα παρουσιάσει σύντομα η κυβέρνηση προσπαθώντας πέρα από το προφανές – την ανακούφιση αδύναμων στρωμάτων – να αλλάξει την ατζέντα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και την εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», τα 8 θετικά μέτρα που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, με τυχαία σειρά, είναι τα εξής:

1. Αναδρομικά ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών.

2. Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις.

3. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

4. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.

5. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Αρχής γενομένης από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

6. 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

7. Μείωση ΦΠΑ. Εδώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που νομοθετείται από τώρα για το 2021. Οπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%».

8. Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Επιπλέον μέτρα

Στα ανωτέρω προστίθενται η ήδη νομοθετημένη αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ), ενώ παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε κάποια επιπλέον μέτρα, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα.

Ο λόγος είναι για το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε ευπαθείς ομάδες αλλά και για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο αναγκαίο, ειδικά μετά την πρόσφατη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι.

Τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή από τις αρχές Νοεμβρίου και στόχος είναι να ψηφίζονται 1-2 την εβδομάδα, ώστε το αργότερο πριν από τα Χριστούγεννα να έχουν νομοθετηθεί στο σύνολό τους. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική.

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, παραμένει η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, που, αν επιτευχθεί, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά και, όπως φαίνεται, στο Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές για ακύρωση του μέτρου.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Real FM για το συγκεκριμένο θέμα, είπε πως «έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως γνωρίζετε, δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχουμε εν ευθέτω χρόνω και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:51