16/07/2019 10:21:52

ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ν.μ.

Διπλωματικές πηγές: Εξαρχής στηρίζαμε εκλογές στη Βενεζουέλα - Media

 

Σαφή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 μίλια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς υπογράμμισε ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου, σε έξαρση προκλητικότητας είχε δηλώσει ότι «οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», ανακινώντας ζήτημα casus belli, ενώ το πρωί κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.