search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:53
MENU CLOSE

Προφυλακιστέοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου

23.10.2018 16:19
Προφυλακιστέοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου - Media

 

Προφυλακίστηκαν με ομόφωνη απόφαση ανακριτών και αρμόδιου εισαγγελέα ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου μετά από μαραθώνια απολογία 16 ωρών που έδωσαν σχετικά με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αποδίδονταν κατά το κατηγορητήριο με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προφυλάκιση τους αποφασίστηκε μετά από πολύωρη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γεωργίου Ευαγγέλου και της αρμόδιας εισαγγελέως.

Η Δικαιοσύνη καταλόγισε στον Γ. Παπαντωνίου πως το συγκεκριμένο ποσό του δόθηκε ως δώρο για να προτιμήσει συγκεκριμένη εταιρεία για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του 2003, έναντι άλλων.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2012 με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον πρώτο υπουργό που είχε οδηγηθεί στη φυλακή για διακίνηση μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά.

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου στους δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, αλλά και της Στ. Κουράκου. Οι ανακριτές τους υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

Δήλωση Παπαντωνίου

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.

Οι δυο προφυλακιστέοι θα περάσουν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και το πρωί αναμένεται να οριστούν από τον εισαγγελέα οι φυλακές όπου θα κρατηθούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52