18/01/2020 16:15:25

Τσίπρας «ανατρέπει» Κοτζιά: Με νομοσχέδιο και όχι ΠΔ η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Τσίπρας «ανατρέπει» Κοτζιά: Με νομοσχέδιο και όχι ΠΔ η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης - Media
 
Τρεις μέρες μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανατροπή του σχεδιασμού του προκατόχου του Νίκου Κοτζιά όσον αφορά στο ζήτημα των 12 μιλίων.
 
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτισας ζώνης στα 12 μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, (όπως είχε αναφέρει ο κ. Κοτζιάς κατά την τελετή του περασμένου Σαββάτου), αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
 
Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Κρήτης, όπου και ανέφερε ότι εκείνος απλώς ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν «υλοποίησε» την επέκταση, ενώ ερωτώμενος για το «βιαστικό» της σχετικής ανακοίνωσης κατά την παράδοση του υπουργείου απάντησε πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή (εφόσον πρόκειται για Προεδρικά Διατάγματα) ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είπε πως θα ενημερωθούν όταν έρθει η ώρα
 
Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτός από το ζήτημα των 12 μιλίων στη σύσκεψη συζητήθηκε και ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, προσθέτοντας ότι πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
 
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.
 
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Τάκης Παυλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.