search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:37
MENU CLOSE

ΠΓ για Αναθεώρηση: Αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από διάλυση Βουλής – Φίλης και «53» ζητούν κατάργηση της «επικρατούσας θρησκείας»

23.10.2018 19:25
ΠΓ για Αναθεώρηση: Αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από διάλυση Βουλής - Φίλης και «53» ζητούν κατάργηση της «επικρατούσας θρησκείας» - Media

 

Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του σημείωσε πως είναι μια «ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις η αναθεώρηση του Συντάγματος». «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε, δηλαδή «το αίτημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση, θέλει, περαιτέρω, να ενισχύσει «τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος» και να ενδυναμώσει τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος «απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας». «Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής».

Διευκρίνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης και του κόμματος θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πέντε άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άξονες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι 5 και έχουν ως εξής:

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Τα ανοιχτά θέματα – “Οχι” από Φίλη και 53 σε μετριοπαθείς λύσεις στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δύο θέματα που συζητήθηκαν αλλά μένουν ανοιχτά για περαιτέρω διερεύνηση είναι τα εξής:

1. αναφορικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:

  • η μία λέει ότι μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες όπου δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 180 βουλευτών ακολουθεί εκλογή προέδρου από τον λαό
  • η άλλη λέει ότι μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες η εκλογή γίνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

2. Δύο προσεγγίσεις υπάρχουν και για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους και συγκεκριμένα επί της πρότασης για διακριτούς ρόλους

  • η μία άποψη λέει ότι οι διακριτοί ρόλοι επιτυγχάνονται μέσα από θέσπιση μέτρων όπως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ο πολιτικός όρκος, κλπ.
  • η άλλη άποψη λέει ότι χρειάζονται ακόμη πιο ριζοσπαστικές κινήσεις όπως η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 3 του Συντάγματος που αναφέρει ότι “Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Για το δεύτερο θέμα ο σχετικός προβληματισμός κατατέθηκε από την πλευρά του Νίκου Φίλη και των 53. Άλλωστε ο Νίκος Φίλης έχει τοποθετηθεί και δημόσια, καθώς σε ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την περασμένη εβδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων πως “είναι κοινωνικά ώριμη και πολιτικά επιβεβλημένη η κατάργηση του Προοιμίου και του άρθρου 3, καθώς και η καθιέρωση δυνατότητας πολιτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:37