search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:33
MENU CLOSE

Σήμερα η πρεμιέρα της Στάη στο Open TV: «Φιλοδοξούμε να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις»

24.10.2018 08:24
Με τον... ορό στο χέρι - Ούτε σήμερα στο δελτίο του Open η Έλλη Στάη (Photo) - Media

 

Επιστρέφει στο δελτίο ειδήσεων η Έλλη Στάη, αυτήν τη φορά από τη συχνότητα του OPEN TV που κάνει πρεμιέρα σήμερα, Τετάρτη 24/10/18.

Η «σιδηρά κυρία» της ενημέρωσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ, αναφέρεται τόσο στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει κατά την πολυετή καριέρα της όσο για τις προεκλογικές προκλήσεις στη δημοσιογραφία και τα σχέδιά της για το μέλλον.

– Γιατί επιστρέφετε τώρα ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και συντονίστρια μιας εκπομπής λόγου, δηλαδή σε κάτι που έμοιαζε να έχετε αφήσει πίσω σας;

Με ρωτάτε δηλαδή γιατί κάνω τη δουλειά μου. Διότι με γοητεύουν πάντα οι προκλήσεις, τα δύσκολα εγχειρήματα. Εν προκειμένω το OPEN είναι ένας σταθμός που ξεκινά από το μηδέν, οπότε ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Οταν έχεις ασχοληθεί με κάτι τόσο πολύ, όπως εγώ με την παρουσίαση δελτίου ειδήσεων, τότε η μεγάλη πρόκληση και η δυσκολία είναι να το επανεφεύρεις. Εχει επίσης ρίσκο για το πώς θα το κάνεις. Ολα αυτά είναι δόσεις αδρεναλίνης για εμένα. Και σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, φαίνεται ότι πόνταρε ο Τζώνη Καλημέρης (ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN TV), επειδή ξέρει τον χαρακτήρα μου. Και επίσης στο ότι δεν αντέχω την ακινησία.

– Πόσο βάρυνε στην απόφασή σας η τρέχουσα συγκυρία;

Η ατάκα «εκλογές χωρίς Στάη δεν γίνεται» είναι μία από τις πρώτες που μου είπε ο Τζώνη. Ομολογώ ότι, πέρα από το αστείο, για εμένα έχει μεγάλη σημασία. Εκρινα ότι σε αυτή τη φάση, δηλαδή σε μια προεκλογική χρονιά, θα είχε αυξημένο ενδιαφέρον το να αναλάβω ξανά ένα δελτίο ειδήσεων, παρά σε μία flat πολιτική περίοδο.

– Είναι γνωστό ότι το OPEN TV ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, έναν επιχειρηματία που, κατά περιόδους τουλάχιστον, έμοιαζε να διάκειται ιδιαιτέρως φιλικά προς την υφιστάμενη κυβέρνηση. Ο πολιτικός προσανατολισμός του σταθμού και του δελτίου ποιος θα είναι;

Το σε ποια φάση βρίσκεται η σχέση Ιβάν Σαββίδη-Μαξίμου, επί του παρόντος ή γενικώς, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να διευκρινίσω. Εγώ θα είμαι αυτό που ήμουν ανέκαθεν, χωρίς να δέχομαι εντολές από κανέναν, για να παραβιάσω τις δημοσιογραφικές αρχές που έχω. Εξάλλου, δεν υπήρξε κάτι σχετικά με την πολιτική γραμμή που να μου ετέθη ως θέμα. Εγώ ξέρω μόνο τη δημοσιογραφική οπτική, θα κρίνουμε βάσει αυτού που συμβαίνει, χωρίς μεροληψία υπέρ ή κατά παρατάξεων, προσώπων κ.λπ. Το OPEN θα πρέπει να είναι πραγματικά open. Αν μη τι άλλο, το OPEN ξεκινά χωρίς εμπάργκο εις βάρος του από κυβέρνηση ή αντιπολίτευση – να αμέσως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιους από τους άλλους σταθμούς. Κατόπιν το OPEN έχει καλές προθέσεις και έως ότου πειστούν όλοι γι’ αυτές, υπάρχει αξιόπιστο πρόσημο. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, νομίζω ότι οι άνθρωποι του σταθμού γνώριζαν πολύ καλά ποια είμαι, γι’ αυτό και μου έκαναν πρόταση να συνεργαστούμε. Σε ό,τι με αφορά, το OPEN θα είναι ειλικρινές και δεν πρόκειται να παίξω παιχνίδια – εννοώ τα γνωστά κρυφά παιχνίδια ανάμεσα σε ΜΜΕ και τα όποια συμφέροντα. Αυτή την κουβέντα έχω κάνει, διότι είμαι πολύ γνωστό πρόσωπο για να πω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την Ελλη Στάη.

– Δεν συμφωνείτε ότι ο παρουσιαστής ενός δελτίου ειδήσεων στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο;

Ασφαλώς. Το Μαξίμου έχει άποψη για το ποιος είναι πού και τι λέει – ή μάλλον «τα Μαξίμου». Και τα εκάστοτε Μαξίμου, σε σχέση με εμένα, είχαν πάντοτε διαφορετική άποψη όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και διαφορετική όταν γίνονταν κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει διότι οι εκάστοτε κυβερνώντες θέλουν να ασκούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις είναι πάντα πιο ευάλωτες ακριβώς επειδή κατέχουν την εξουσία και επιτελούν έργο, κρίνονται περισσότερο, και γι’ αυτό γίνονται και πιο εξουσιαστικές προς τα media. Οπότε το εκάστοτε Μαξίμου είχε μια πιο αρνητική θέση απέναντί μου απ’ ό,τι είχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ελεγχόμενο άτομο, κι αυτό όλοι το ξέρουν, ότι εγώ ουδέποτε πέρασα «γραμμή», ούτε πρόκειται να το κάνω.

– Πόσο σας έχουν βλάψει αυτές οι διακυμάνσεις στη σχέση σας με την εκάστοτε κεντρική εξουσία;

Δεν ήταν μία και δύο οι φορές που με έκοψαν από δουλειές με άνωθεν εντολή, με έβαλαν στο «ψυγείο», όπως είναι π.χ. η τακτική στην ΕΡΤ κ.λπ. Είναι ένα παιχνίδι που πλέον το έχω μάθει πολύ καλά. Αλλά αυτό που με κάνει να νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη είναι ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει επικαλεστεί επαγγελματικά δυσάρεστα πράγματα για εμένα ώστε να γίνει πολύ εύκολο για έναν σταθμό να με απομακρύνει. Οχι ότι δεν το έχουν κάνει, απλώς είναι δύσκολο να το πετύχουν. Μην ξεχνάμε βέβαια και τις ευθύνες των εκάστοτε μιντιαρχών.

– Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό;

Η τελευταία φορά που με εμπόδισαν, και σας το λέω όπως μου μεταφέρθηκε, ήταν όταν συνεργαζόμουν με τον ALPHA, το 2015. Μου είπαν λοιπόν ότι για εμένα είχε πολύ μεγάλη αντίρρηση ο Πάνος Καμμένος, διότι τον είχαν ενοχλήσει -αν και πιστεύω πως δεν είχε ενοχληθεί μόνο αυτός, αλλά μάλλον ολόκληρη η τότε κυβέρνηση Τσίπρα- κάποια από τα σχόλια που έκανα τότε στον συγκεκριμένο σταθμό. Είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις απόψεις μου για το δημοψήφισμα. Με τον ALPHA είχαμε πει ότι θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας, μετά το δημοψήφισμα, για να συνεχίσω τον σχολιασμό στο δελτίο ειδήσεων. Οπότε η μη ανανέωση αυτής της συνεργασίας για τον λόγο που μου ανέφεραν ήταν και το μήνυμα που απευθυνόταν σε εμένα. Αλλά και προηγουμένως, το τελευταίο διάστημα που ήμουν στην ΕΡΤ, πριν πέσει το «μαύρο» το 2013, το υπόγειο του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά είχε τεράστιο πρόβλημα μαζί μου. Προσπαθούσαν να με διώξουν, αλλά ήταν πολύ δύσκολο διότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στην ΕΡΤ.

– Κάποιος, κακοπροαίρετος ενδεχομένως, θα σκεφτεί «τι ανάγκη έχει η Στάη να γυρίσει στην καθημερινή δουλειά κ.λπ.».

Αν ρωτήσει κάποιος ποια είμαι, η απάντηση είναι μία: δημοσιογράφος. Αυτή η ιδιότητα με προσδιορίζει. Βέβαια, ως προσωπικότητα ίσως έχω κάποια χαρακτηριστικά που εξάπτουν την περιέργεια, διαθέτω κάποιες ιδιότητες πολύ πιο «αναγνώσιμες». Ομως ακόμη και στο Μπάκιγχαμ να με δεις να πίνω τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, πάλι ως δημοσιογράφος θα είμαι εκεί. Το ότι πάντα κάποιοι θέλουν να σκέφτονται κακοπροαίρετα είναι δεδομένο. Το θέλουν, το τονίζω. Κάποτε είχαν γράψει για εμένα, ο Σωτήρης Κακίσης αν δεν κάνω λάθος, ότι είμαι «μια γυναίκα που όλοι λατρεύουν να μισούν». Ισως τώρα πια, καθώς μεγαλώνω, αυτές οι εντυπώσεις απαλύνονται. Μήπως συμβαίνει αυτό επειδή δεν έχω το αγέρωχον της νεότητας και έχω μόνο το αγέρωχον της Ελλης; Πάντως έχω την αίσθηση ότι τώρα με αγαπάνε λίγο παραπάνω.

– Η πάγια τακτική σας είναι να μην υπερπροστατεύετε την προσωπική σας ζωή. Ομως, χάρη σε αυτή την επιλογή, όλοι π.χ. είδαν ότι στον γάμο του γιου σας παρέστησαν μέλη της ελληνικής ελίτ. Θεωρώ βέβαιο ότι θα αρχίσουν τα κλισέ τύπου «η σιδηρά κυρία των ειδήσεων», αλλά και χολερικά σχόλια όπως «πόσων χρονών είστε, μαντάμ;», «με ποια σχέση είστε;», «ποιος είναι ο σύντροφός σας; Εχει λεφτά, δεν έχει;» κ.λπ.

Για εμένα και για πολλούς άλλους αυτά είναι λυμένα ζητήματα και ανάξια σχολιασμού. Αλλοι όμως επιμένουν σε αυτή τη χολερική παραφιλολογία, παρόλο που εγώ τα έχω σχεδόν όλα σε κοινή θέα. Και παρ’ όλα αυτά, πάντα βρίσκουν κάτι να πουν. Οσο γι’ αυτό που είπατε περί ελίτ, κάποιος θα το κρίνει θετικά, κάποιος άλλος αρνητικά, υποθέτοντας ότι επειδή είμαι αυτή που είμαι είτε «μασάω», είτε «δεν μασάω» – κατά την αγοραία έκφραση. Ομως, εγώ δεν μάσαγα ποτέ – και το έχω αποδείξει. Δεν ανήκω σε κάποια ειδική κοινωνική κατηγορία. Ως Ελλη Στάη σκέτο, εντελώς απογυμνωμένη από τα γύρω-γύρω, τα κοινωνικά κ.λπ., είμαι κάποια που έχει καταγραφεί ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Και έχω την πεποίθηση πως ο δημοσιογράφος, όπως και ο πολιτικός, αλλά και οποιοσδήποτε εκτίθεται δημόσια, πορεύεται βάσει του χαρακτήρα του πρωτίστως. Δεν είναι θέμα ικανοτήτων μόνο. Οι χαρακτήρες προσδιορίζουν την πορεία όλων μας. Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να πηδάω από κλαδί σε κλαδί – μιλώντας για απόψεις και αρχές. Δεν μπορώ να το κάνω στην επαγγελματική μου ζωή. Εχω έναν χαρακτήρα ο οποίος μου το απαγορεύει.

– Πιθανότατα η προεκλογική περίοδος που επίκειται θα χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή πόλωση και οξύτητα. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα;

Μιλάμε για πόλωση στις επερχόμενες εκλογές λες και μπορούμε να ξεχάσουμε την πόλωση του 1989, με το ειδικό δικαστήριο κ.λπ. Η όξυνση δεν είναι κάτι καινούριο, εμένα δεν με εκπλήσσει καθόλου. Απλώς με ανησυχεί διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο ως προς την ανάπτυξή της. Εχω την άποψη ότι εξαρτάται πολύ από τη διαχείριση των ανθρώπων. Εγώ π.χ. έχω χειριστεί ανθρώπους που στην εποχή τους ήταν το συνώνυμο της οξύτητας. Θυμηθείτε την αθυροστομία του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. Αλλά και πιο πρόσφατα, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι κάποιος που μιλάει πολύ έντονα. Με εμένα όμως δεν μίλησε ποτέ έντονα – σε βαθμό που είχα φτάσει να το έχω παράπονο!

– Ποιο είναι το μυστικό για να διατηρήσετε τον έλεγχο στον αέρα ενώ θα έχετε, για παράδειγμα, απέναντί σας κάποιον σαν τον υφυπουργό Υγείας και γνωστό για τις ακραίες απόψεις του, τον κ. Παύλο Πολάκη;

Εχω την εντύπωση ότι αυτός που κάνει τη διαχείριση υποβάλλει πολύ τον τρόπο. Και αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα, το να σου υποβάλλω πώς θα φέρεσαι, όπως συμβαίνει ακόμη και στις καθημερινές μας σχέσεις. Φερόμαστε διαφορετικά σε ορισμένους ανθρώπους, αναλόγως του τι μας μεταδίδουν ως προσωπικότητες και πώς μας το υποβάλουν αυτό. Ωστόσο, για εμένα είναι ακόμη πιο ακραίο, με διαλύει κυριολεκτικά η τακτική κάποιων πολιτικών να μη λένε τίποτα ουσιώδες. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ακρότητα διαλόγου, το τοποθετώ στην ίδια κατηγορία με την οξύτητα. Κάποιος μπορεί να εκτροχιάζεται, να γίνεται ακόμη και υβριστικός, την ίδια στιγμή όμως μπορεί να εκφράζει κάτι σημαντικό ακόμη και αν σε προσβάλλει. Το άλλο, το να μη λες τίποτα, το θεωρώ μεγαλύτερη ακρότητα στον πολιτικό λόγο και πολύ πιο δύσκολο να το διαχειριστείς.

– Ποιοι είναι οι συνομιλητές-«όστρακα», αυτοί που δεν μπορείτε να ξεκλειδώσετε;

Γενικά, γοητευτικοί για τον δημοσιογράφο είναι οι αμφιλεγόμενοι άνθρωποι, το αντίθετο από εκείνους που παρουσιάζουν μια επίπεδη, σταθερή συμπεριφορά. Πολύ δύσκολος να ξεκλειδωθεί θα πρέπει να ήταν, για παράδειγμα, ο Κώστας Σημίτης -αν και εγώ δεν του είχα πάρει ποτέ συνέντευξη ενώπιος ενωπίω, είχαμε βρεθεί μόνο σε ένα debate. Εβγαζε αυτή την ευθεία γραμμή του χαρακτήρα, χωρίς εξάρσεις, αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρον να τον ξεκλειδώσεις, διότι ήταν ένας πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος μάλιστα έκανε και πάρα πολλά πράγματα. Δεν μου είχε δώσει ποτέ συνέντευξη. Εικάζω βέβαια ότι με απέφευγε. Και του το είπα αυτό αργότερα, όταν πια δεν ήταν πρωθυπουργός και ήταν πολύ πιο προσεγγίσιμος. Δεν απάντησε, γέλασε με εκείνο το χαρακτηριστικό του χαμόγελο. Σκληρό καρύδι όμως από αυτή την άποψη είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ανοίγεται, δεν μιλάει εύκολα, παρά τη ρητορική του ευχέρεια. Στις συνεντεύξεις που του είχα πάρει ενώ ήταν στην αντιπολίτευση δεν ήταν εύκολος. Παρ’ όλα αυτά είχε ανοιχτεί στην ΕΡΤ ξεστομίζοντας μια ατάκα που κανονικά δεν έπρεπε να έχει πει, το περιβόητο «το ευρώ δεν είναι ταμπού». Αλλά το είχε πει και είχε γίνει σάλος.

– Το OPEN σκοπεύει να κάνει πρωταθλητισμό στην τηλεθέαση;

Το OPEN φιλοδοξεί να βρεθεί στις πρώτες θέσεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό είναι όμως το αυτονόητο, κανείς δεν θα σου έλεγε «στήσαμε έναν τηλεοπτικό σταθμό για να είμαστε από τη μέση και κάτω στους δείκτες τηλεθέασης». Οι στόχοι είναι δεδομένοι. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα φτάσεις στους στόχους. Προσωπικά όμως με απασχολεί η πραγματική απήχηση, για το αν μιλάνε γι’ αυτό που κάνεις, αν το δελτίο, η εκπομπή, το κανάλι σου κ.ο.κ. γίνεται καλό σημείο αναφοράς.

– Ποιος θα είναι ο τίτλος της εκπομπής σας; Μήπως άλλη μία εκδοχή του «Με τα μάτια της Ελλης»;

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, αλλά επειδή η εκπομπή είναι προγραμματισμένη για τη νέα χρονιά, προς το παρόν δεν ασχολούμαι με τον τίτλο της. Εξάλλου, το ζητούμενο δεν είναι τι βλέπουν τα μάτια της Ελλης, αλλά αν μας βλέπουν τα μάτια των άλλων. Ασε που τώρα τελευταία δεν βλέπω και πολύ καλά!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31