24/02/2020 10:05:07

«Λουκέτο» στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Αίγινας

«Λουκέτο» στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Αίγινας  - Media

 

Αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003.

Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (Β΄ 4745).

Προηγήθηκαν δύο έλεγχοι, από ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, Δασαρχείο Πειραιά και Δασονομείο Αίγινας, μετά από πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες στον χώρο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα.

Μετά και τον τελευταίο έλεγχο τον περασμένο Αύγουστο, η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται και να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον λόγους, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αποτελούν η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β΄223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ, η μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτηρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.

Στην απόφαση του κ. Φάμελλου ορίζεται, επίσης, περίοδος έξι μηνών κατά την οποία το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Ήδη το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά για τον ορισμό ως μεσεγγυούχων για τα ζώα αρμόδιων δημόσιων φορέων με αντικείμενο εργασίας την άγρια πανίδα.

Το ΥΠΕΝ δηλώνει ότι βασική προτεραιότητά του είναι η επιβίωση αυτών των άγριων ζώων.

Για αυτόν το λόγο κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το εν λόγω κέντρο.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Περίθαλψης «Αλκυόνη» και «Αρκτούρο» και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.