search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:07
MENU CLOSE

Απόφαση-«φωτιά» δικαστηρίου σε βάρος Apple και Samsung

24.10.2018 13:44
Απόφαση-«φωτιά» δικαστηρίου σε βάρος Apple και Samsung - Media

 

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη, η Apple και η Samsung «έφαγαν καμπάνες» από ιταλικό δικαστήριο, σε μια απόφαση που προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στις εταιρείες, καθώς ανοίγει το δρόμο και για άλλες προσφυγές σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην Apple και πέντε εκατομμυρίων ευρώ στην Samsung αποδεχόμενο τον ισχυρισμό ανεξάρτητης αρχής ότι οι εταιρείες επιδίδονταν στην πρακτική της «σχεδιασμένης αχρήστευσης» (planned obsolescence) συσκευών τους.

Σύμφωνα με την ιταλική ανεξάρτητη αρχή κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, οι δύο εταιρείες αναβάθμιζαν το λειτουργικό σύστημα στα κινητά τηλέφωνά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία τους, προκειμένου να αναγκάζουν τους καταναλωτές να αγοράζουν νέες συσκευές.

Σημειώνεται ότι η Apple έχει ήδη παραδεχθεί δημοσίως ότι οι αναβαθμίσεις λειτουργικού σε παλαιότερες συσκευές προκαλούσε επιβράδυνση των λειτουργιών του κινητού και μείωση της ζωής της μπαταρίας, ενώ η ιταλική αρχή υποστηρίζει ότι και η Samsung ακολουθούσε παρόμοια πρακτική, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στις συσκευές της.

Οι Ιταλοί υποστήριξαν ότι και η Apple και η Samsung προέβησαν σε αυτές τις πρακτικές χωρίς να ενημερώνουν τους καταναλωτές και το δικαστήριο τους επέβαλε τη μέγιστη δυνατή ποινή.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, αν και το πρόστιμο είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος των εταιρειών, η απόφαση αυτή καθαυτή είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες αποφάσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Η πρακτική της «σχεδιασμένης αχρήστευσης» θεωρείται ως καταχρηστική, ενώ ήδη η Apple αντιμετωπίζει αγωγές σε Ρωσία και ΗΠΑ για το ίδιο θέμα.

Πληροφορίες: Daily Mail

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04