04/12/2020 04:54:54
24.10.2018

Παστέρ: Κανένα κρούσμα εποχικής γρίπης έως τώρα, αλλά εμβολιαστείτε

Παστέρ: Κανένα κρούσμα εποχικής γρίπης έως τώρα, αλλά εμβολιαστείτε - Media

 

Κατά τη φετινή περίοδο δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι σήμερα κρούσμα εποχικής γρίπης, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Τα διάφορα κρυολογήματα που εμφανίζονται αυτή την εποχή οφείλονται σε άλλους ιούς, εκτός των ιών της γρίπης, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και συνήθως είναι ρινοϊοί.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι συνήθως η γρίπη πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα προς τα μέσα Δεκεμβρίου ή αργότερα, ενώ δε μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η έκταση και η βαρύτητα της γρίπης, ούτε ποιος τύπος ιού γρίπης θα επικρατήσει.

Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της εποχικής γρίπης της χειμερινής περιόδου 2018-2019 στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, που εδρεύει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συμμετοχή του στην εργαστηριακή επιτήρηση της εποχικής γρίπης στη Νότια Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος ελέγχεται και έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Η εργαστηριακή διερεύνηση περιλαμβάνει τη διάγνωση του ιού της γρίπης σε ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, καθώς επίσης την ανάλυση του ιού γρίπης Α σε υπότυπους Α(Η1Ν1) pdm09 και Α(Η3Ν2) και του ιού γρίπης Β.

Από τα κύρια καθήκοντα του Εργαστηρίου είναι η διερεύνηση εάν οι ιοί γρίπης που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα είναι όμοιοι με τους ιούς που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ή έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση, γεγονός που λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή των κατάλληλων στελεχών του ιού για το εμβόλιο της επόμενης χρονιάς.

Για να μειωθούν οι συνέπειες της γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό, το Ινστιτούτο συνιστά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης διακρίνεται σε τριδύναμο, το οποίο περιλαμβάνει τους υπότυπους Α(Η1Ν1)pdm09 και A(H3N2) του ιού γρίπης Α και ένα στέλεχος ιού γρίπης Β, καθώς και στο τετραδύναμο, που έχει την ίδια σύνθεση, αλλά περιέχει ένα επιπλέον στέλεχος του ιού γρίπης Β.

Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι «το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς παρενέργειες, όπως έχει αποδειχθεί από τη μέχρι σήμερα μεγάλη χρήση του. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των περιστατικών γρίπης, αλλά και στην αποφυγή της ανάγκης για νοσηλεία σε νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βεβαίως στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών».

Παιδιά, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.