search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Μετ’ εμποδίων επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2044
25-10-2018
25.10.2018 03:00
4586700.jpg

 

Σε ένα δίμηνο χωρίς καυγάδες ποντάρει η κυβέρνηση για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο

Η βασική πράξη της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης με πρωταγωνιστές τους Κοτζιά και Καμμένο έληξε, μένει να φανεί αν έχει και ουρές στο άμεσο μέλλον και ποιες θα είναι αυτές ή αν θα σκάσει κάποιο άλλο μέτωπο.
 
Ο τέως ΥΠΕΞ αφήνοντας το πόστο του κληροδότησε στον πρωθυπουργό και νέο ΥΠΕΞ μια μίνι κρίση με την Τουρκία για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, ενώ φαίνεται να προσπαθεί να συντηρήσει την κόντρα με τον κυβερνητικό εταίρο. Τα «σκάγια» βέβαια παίρνουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο οι αιχμές και τα καρφιά δεν λείπουν.
 
Και πιθανότατα θα συνεχιστούν, αν λάβει κανείς υπόψη το «άδειασμα» Τσίπρα στον πρώην ΥΠΕΞ για το θέμα της αιγιαλίτιδας – ξήλωσε τα προεδρικά διατάγματα που του άφησε ο τέως υπουργός και εισηγήθηκε την τυπική και προβλεπόμενη διαδικασία που περνά και μέσα από την αναζήτηση συναίνεσης από τα άλλα κόμματα.
 
Επιθυμία πάντως του πρωθυπουργού – κι εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του, καθώς και του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη – είναι το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα από το σπιράλ των κρίσεων στο οποίο φαίνεται να έχει εισέλθει μετά την έξοδο από το μνημόνιο και με τη συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο, και να επιτευχθεί ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας στο εσωτερικό της, έτσι ώστε:
 
Να μην εκπέμπεται εικόνα διάλυσης τόσους μήνες πριν από τις εκλογές, πολλώ δε μάλλον που επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τον Μάιο, αλλά τον Οκτώβριο του 2019, διότι υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να φτάσει μέχρι εκεί ακόμη και με τον Καμμένο εκτός κυβέρνησης.
 
Να λειτουργεί η πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία συσπειρώνει και την κυβέρνηση, αλλά πιέζει σταθερά και τον ενδιάμεσο χώρο (Ποτάμι, ΚΙΝΑΛΛ).
 
Να μπορέσει να περάσει τα νομοθετήματα που υλοποιούν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, χωρίς να σκεπαστούν από διάφορες ενδοκυβερνητικές κρίσεις και προσωπικές ατζέντες διαφόρων.
 
Από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση θα τελεί ουσιαστικά εν αναμονή της συμφωνίας των Πρεσπών και των αναταράξεων που αυτή αναμένεται να φέρει, οπότε από εκεί και πέρα το κλίμα σίγουρα θα είναι θερμό και η διαφύλαξη της ομαλότητας και της κανονικότητας θα είναι πολύ δύσκολο στοίχημα.
 
Το σιωπητήριο
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες να στείλει το μήνυμα ότι πάνω από όλα βρίσκεται η προτεραιότητα της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και της στήριξης της οικονομίας, θεωρώντας πως όλοι θα βάλουν πλάτη αφήνοντας κατά μέρος τις προσωπικές στρατηγικές. Αντ’ αυτού όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με καταιγιστικές εξελίξεις στην προσπάθεια να απορροφήσει τους κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να επαναφέρει τις ισορροπίες.
 
Στο Υπουργικό μάλιστα η προσπάθεια αυτή εκτροχιάστηκε οδηγώντας στην παραίτηση Κοτζιά, ύστερα από το δίλημμα που διαμόρφωσε ο τέως ΥΠΕΞ «ή ο Καμμένος ή εγώ». Παραίτηση που δημιούργησε ένα αναπάντεχο κενό στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αναγκάστηκε να καλύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
 
Πάντως ύστερα από την παραίτηση ο πρωθυπουργός επανήλθε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στο Υπουργικό να βάλει σιωπητήριο προς κάθε κατεύθυνση με τη δήλωσή του έξω από το Μαξίμου ότι η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά σηματοδοτεί την απόφασή του να μην ανεχτεί στο εξής «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας» και ταυτόχρονα να μην ανεχτεί από κανέναν, «συνειδητά ή ασυνείδητα», να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
 
Νομοθετικό μπαράζ
Πλέον ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τρέξει η νομοτεχνική προετοιμασία των νομοσχεδίων για τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ώστε να ξεκινήσει ένα νομοθετικό μπαράζ από τις αρχές Νοεμβρίου έως την ψήφιση του προϋπολογισμού ή το τέλος του χρόνου.
 
Στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι τα νομοθετήματα να μπουν σε ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να πιεστεί η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα να εκτεθούν όσοι (από την αξιωματική αντιπολίτευση ή το ΚΙΝΑΛΛ) καταψηφίσουν μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και των εργαζομένων.
 
Τα εν λόγω νομοθετήματα (μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή κ.λπ.), τα οποία προαναγγέλλονται εδώ και καιρό, και στα οποία αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι να ξεκινήσουν να έρχονται στη Βουλή αρχές Νοέμβρη με πρώτο πιθανότατα το νομοσχέδιο για την απόδοση των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.
 
Πάντως προς το παρόν υπό το μικροσκόπιο των θεσμών φαίνεται να βρίσκονται οι λεπτομέρειες και γι’ αυτό το πακέτο και όχι μόνο για τις συντάξεις. Ως προς το τελευταίο και πολύ κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση η εκτίμηση είναι ότι η έκβαση θα είναι θετική και τον Δεκέμβριο θα δοθεί και η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43