search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:25
MENU CLOSE

Ποιες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Συνταγματική αναθεώρηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2044
25-10-2018
26.10.2018 03:00
syntagma.jpg
 
Τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ανοίγει επίσημα η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της πρώτης φάσης κατά τους πρώτους μήνες του 2019.
Τα επόμενα βήματα μετά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, όπου καθορίστηκαν οι άξονες, είναι η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (θα συγκληθεί τις αμέσως επόμενες μέρες), η οποία θα διαμορφώσει την τελική πρόταση και θα την καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής.
 
Ο τελευταίος συγκροτεί Επιτροπή της Βουλής στην οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και η οποία συζητά για ορισμένο χρονικό διάστημα (μπορεί αυτό να φτάσει και τους δύο μήνες). Όταν οριστικοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής πια συνέρχεται η πρώτη Ολομέλεια και ύστερα από έναν μήνα συνέρχεται και η δεύτερη. Στις δύο ψηφοφορίες κρίνεται το ποια άρθρα του συντάγματος είναι προς αναθεώρηση από την επόμενη – αναθεωρητική – Βουλή, αφού μεσολαβήσουν εκλογές, και όχι το περιεχόμενό τους.
 
Από κυβερνητικής πλευράς υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ζήτημα ουσίας και όχι επικοινωνιακό τρικ εν όψει των εκλογών, όπως την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Δεδομένου πάντως ότι προβάλλεται ως προοδευτική θεσμική τομή, πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει πολιτικά τη διαδικασία εν όψει της κάλπης, προσαρμόζοντας την εναρκτήρια αυτή φάση της συνταγματικής αναθεώρησης στο γενικότερο πολιτικοεκλογικό δίλημμα «προοδευτικοί – συντηρητικοί».
 
Η πρόταση του κόμματος βασίζεται στην πρόταση του πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2016 και διακρίνει πέντε άξονες που αφορούν την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας (δημοψηφίσματα κ.λπ.), την ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταξύ άλλων κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών), τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και, τέλος, την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).
 
Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στο κομματικό όργανο ανέδειξε τρεις βασικές επιδιώξεις: α) την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας ως θεμελίου του πολιτεύματος, β) την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών θεσμών «απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα» και γ) το να μπει φρένο στην «ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής».
Τα θέματα στα οποία δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση και το κόμμα και αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο τη συζήτηση είναι το θέμα των σταθερών κυβερνήσεων, τα ζητήματα γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.
 
1. Κυβερνητική σταθερότητα. Κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι το θέμα της ενίσχυσης και σταθεροποίησης της κυβερνητικής θητείας, που περνά μέσα από την πρόταση για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, κατά το πρότυπο της Ισπανίας. Αυτή προβλέπει την υποχρέωση η πρόταση δυσπιστίας να συνοδεύεται από πρόταση για νέο πρωθυπουργό – εν ολίγοις τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται όχι να καταψηφίσουν κυβέρνηση, αλλά να ψηφίσουν πρωθυπουργό. Η στόχευση εδώ είναι να δυσκολέψει τη χρήση της πρότασης δυσπιστίας ως εργαλείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ρίξει την κυβέρνηση. Απώτερος στόχος η διασφάλιση της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας και της ολοκλήρωσης της τετραετίας.
2. Εκλογή και αρμοδιότητες του ΠτΔ. Άλλη μια πρόταση που συνδέεται με την κυβερνητική σταθερότητα και την αφαίρεση εργαλείων για την πρόκληση πρόωρων εκλογών αποτελεί η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
 
Στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν δύο απόψεις:
• Η μία λέει ότι έπειτα δύο αποτυχημένες προσπάθειες όπου δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 180 βουλευτών ακολουθεί εκλογή Προέδρου από τον λαό. Αυτή ήταν και η πρόταση του πρωθυπουργού το 2016.
• Η άλλη λέει ότι ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες η εκλογή γίνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Στον ίδιο άξονα προτάσεων περιλαμβάνεται το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Αν και δεν καταγράφεται στην πρόταση που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία, φαίνεται να παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για μικρή ενίσχυση αρμοδιοτήτων (π.χ. η δυνατότητα ο ΠτΔ να κάνει διαγγέλματα κ.λπ.), όχι όμως τέτοιων ώστε να επηρεάζεται η μορφή του πολιτεύματος (Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία).
Επίσης στα ζητήματα που αφορούν την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος προτείνεται η συνταγματοποίηση της απλής αναλογικής, η καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, η υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κυβερνήσεων υπό εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου).
3. Σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Κομβικό πάντως είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για την «εσωκομματική αντιπολίτευση» το θέμα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας. Εφόσον από τον πρωθυπουργό έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν συζητείται ο διαχωρισμός, η συζήτηση κινείται πλέον γύρω από το θέμα των διακριτών ρόλων.
Και για το θέμα αυτό υπήρξαν δύο προσεγγίσεις, προερχόμενες όμως από την πλευρά των «53» και του Νίκου Φίλη, που διεκδικούν ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος από πιο ριζοσπαστική σκοπιά.
 
Από την πλευρά αυτή στην Π.Γ. κατατέθηκαν επίσης δύο απόψεις:
• Οι διακριτοί ρόλοι να επιτυγχάνονται μέσα από θέσπιση μέτρων, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ο πολιτικός όρκος κ.λπ.
• Να υπάρξουν ακόμη πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, όπως η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 3 του συντάγματος που αναφέρει ότι «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σκέψη, ο Νίκος Φίλης έχει τοποθετηθεί και δημόσια, καθώς σε ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση την περασμένη εβδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι κοινωνικά ώριμη και πολιτικά επιβεβλημένη η κατάργηση του Προοιμίου και του άρθρου 3, καθώς και η καθιέρωση δυνατότητας πολιτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:25