search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:14
MENU CLOSE

To Ποτάμι ρωτάει την κυβέρνηση: Θέλω να μάθω πού πάνε τα λεφτά για το προσφυγικό

25.10.2018 13:06
Βραβείο για Μανούσο Μανουσάκη και «Κόκκινο Ποτάμι» στο Ναύπλιο - Media

 

Το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε. για το προσφυγικό από την κυβέρνηση φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, η Κ.Ο. του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη θέτει προς την κυβέρνηση μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχει λάβει η Ελλάδα και τον τρόπο διαχείρισής τους, τις διαδικασίες με τις οποίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ και ζητούν στοιχεία για τους ελέγχους, που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ζητούν, επίσης, τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων που ανέλαβαν έργα σχετικά με το προσφυγικό, καθώς και τυχόν υπεργολαβιών. Τέλος, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις ΜΚΟ που επιλέχθηκαν, για να διαχειριστούν τα χρήματα του εργαλείου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., τα ποσά που διαχειρίστηκε η καθεμία και για τις διαδικασίες καταγραφής και πιστοποίησης τους στα σχετικά Μητρώα.

Στο κείμενο της ερώτησης, που απευθύνεται στο… μισό Υπουργικό Συμβούλιο, το Ποτάμι αναφέρει ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων. Από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 είχαν δοθεί στην Ελλάδα 561 εκατ. ευρώ μέσω των εθνικών προγραμμάτων και πάνω από 1 δις ευρώ ως έκτακτη βοήθεια (400 εκατ. από τις αρχές του 2015 και άλλα 650 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018)».

Επίσης, αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης (916,3 εκατ. από τα 1,05 δις) έχει ήδη απορροφηθεί, ενώ αντίθετα, από τα 561 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης μέσω εθνικών προγραμμάτων, έχουν απορροφηθεί μόνο τα 153 εκατ. Οι τελικοί δικαιούχοι των ποσών είναι: οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, τα παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παίρνουν τα χρήματα απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση του κράτους, ως «έμμεση βοήθεια». Όσον αφορά στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων, χρηματοδότηση έχουν λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, οι Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, ακόμη και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και η Ελληνική Ακτοφυλακή κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους. Την μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (99,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2017) και το Υπουργείο Υγείας με 27,45 εκατ. ευρώ».

Το Ποτάμι διαπιστώνει σειρά από «γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως προκύπτουν από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων που φτάνουν στη Βουλή:

  • Πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση
  • Διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων – έως και 45 φορές!- στους ίδιους ανθρώπους
  • Αναθέσεις «μέσω διαπραγματεύσεων» (!) χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις
  • «Πρόχειροι διαγωνισμοί» – «συνοπτικοί διαγωνισμοί»

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ».

  • Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.
  • Ενδεικτικά για τα hot spots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρίες!
Στην Αττική έχουν συναφθεί συμβάσεις σίτισης συνολικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβάσεων σίτισης δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ποτάμι ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

«1. Ποιο είναι ύψος του συνολικού ποσού που έχει λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα έχει απορροφηθεί;
 
2. Με ποιες διαδικασίες ελέγχονται οι δημόσιες αρχές και οι ΜΚΟ ως προς την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και αν ναι, έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κακής διαχείρισης;
 
3. Έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων που ανέλαβαν έργα σχετικά με το προσφυγικό καθώς και τυχόν υπεργολαβιών; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
 
4. Πώς επιλέχθηκαν οι ΜΚΟ που διαχειρίστηκαν χρήματα του εργαλείου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. και πόσα χρήματα διαχειρίστηκε η καθεμία από αυτές; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
 
5. Για πόσες ΜΚΟ εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης που προβλέπει ο νόμος και για ποιο λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλαπλά Μητρώα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11