search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:38
MENU CLOSE

Η «Μηχανή του Χρόνου» συνεχίζει την αναδρομή στην Ιταλική Κατοχή στην Ελλάδα στο COSMOTE HISTORY HD

25.10.2018 13:57
Η «Μηχανή του Χρόνου» συνεχίζει την αναδρομή στην Ιταλική Κατοχή στην Ελλάδα στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

Η αναδρομή στην περίοδο της Ιταλικής κατοχής μέσα από μαρτυρίες, αφηγήσεις και ντοκουμέντα, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 29/10, 21.00).

Ταξιδεύοντας στο χωριό Δομένικο της Λάρισας, το οποίο βρέθηκε την περίοδο εκείνη στο επίκεντρο του Ιταλικού στρατού, ο Χρίστος Βασιλόπουλος αναζήτησε και συνομίλησε με επιζώντες. Επίσης, η εκπομπή αναζήτησε και βρήκε αποκαλυπτικά ντοκουμέντα των όσων έλαβαν χώρα στο Δομένικο, μέσα από τις επίσημες αναφορές – καταγγελίες του μοίραρχου της χωροφυλακής Ελασσόνας, Νικόλαου Μπάμπαλη, ο οποίος συνέταξε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για τα γεγονότα, και αμέσως μετά οδηγήθηκε στην εξορία, στην Ιταλία. Στην εκπομπή μιλούν οι κόρες του Γεωργία και Ειρήνη Μπάμπαλη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής μιλούν οι κάτοικοι του Δομένικου: Ιωάννης Ζάγκας, Σοφοκλής Κουρσοβίτης, Γεώργιος Χατζήνας, Κωνσταντίνος Χατζήνας, Βασίλειος Βαρσαμής, Σπυρίδων Μπούμπας, και ο Πρόεδρο του συλλόγου οικογενειών θυμάτων Στάθης Ψωμιάδης.

Την υπόθεση τεκμηριώνουν, ακόμα, με στοιχεία ο διδάκτωρ ιστορίας Περικλής Καπετανόπουλος, ο ιστορικός Νίκος Τζαφλέρης, η διδάκτωρ Ιστορίας Βασιλική Λάζου και ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Διήμερο αφιέρωμα στην επέτειο του ΟΧΙ στο COSMOTE HISTORY HD

Tο COSMOTE HISTORY HD τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μέσα από ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ηρωικές, αλλά και τις σκοτεινές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το Σάββατο 27/10 στις 16.00 έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28/10, θα προβληθούν στο κανάλι 21 ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

– Το ντοκιμαντέρ «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς- Κακόπετρος 28/8/1944», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, το οποίο παρουσιάζει, μέσα από μαρτυρίες αλλά και το πόρισμα της μεταπολεμικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, όσα έλαβαν χώρα στο χωριό Κακόπετρος της Κρήτης κατά την επιδρομή των Γερμανών Ναζί (Κυριακή 28/10, 21.00).

– Το ντοκιμαντέρ «Ιστορικές Επιδρομές: Η Γέφυρα του Γοργοποτάμου» για την κορυφαία επιχείρηση κατά της γερμανικής κατοχής από τις ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις (Σάββατο 27/10, 16.00).

– Δύο επεισόδια από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ένδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού», παραγωγής COSMOTE TV, για τα πλοία – προασπιστές των ελληνικών θαλασσών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε ιστορικές μάχες (Αντιτορπιλικό «Αδρίας» – 27/10, 23.00 & Υποβρύχιο «Παπανικολής» – 28/10, 10.20) , αλλά και τα ντοκιμαντέρ «Ζάχος Χατζηφωτίου: Μνήμες Πολέμου» (Σάββατο 27/10, 19.00), «Μαρτυρίες και εικόνες της εποποιίας του ’40» (Σάββατο 27/10, 20.20) και «Θωρηκτό Αβέρωφ» (Κυριακή 28/10, 19.40).

Στο πρόγραμμα του αφιερώματος, ιδιαίτερη θέση έχει, επίσης, η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, η οποία με επίκεντρο τον 34χρονο Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ξετυλίγει την ιστορία των 200 Ελλήνων αγωνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μαΐου του 1944 στην Καισαριανή από τους κατακτητές (Σάββατο 27/10, 21.00).

Τέλος, η εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα fillers τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10