search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:07
MENU CLOSE

Γαβρόγλου: Η ιστορική μνήμη ανάχωμα στον φασισμό

25.10.2018 14:04
Γαβρόγλου: Η ιστορική μνήμη ανάχωμα στον φασισμό - Media

 

Την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Η ιστορική μνήμη είναι το ανάχωμα ενάντια στα φαινόμενα ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού σε όλη την Ευρώπη. Ας τη διαφυλάξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνει ότι η 28η Οκτωβρίου είναι μια αφορμή για αναστοχασμό, αλλά και συζήτηση και προβληματισμό:

«Η επέτειος που τιμούμε ας είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε την ημέρα εκείνη ως μια σπουδαία στιγμή υπέρβασης του ατομικού έναντι του συλλογικού καλού και ακόμα ως άρνηση υποταγής στη βία και τη βαρβαρότητα.

»Ας είναι επίσης η αφορμή να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τον φασισμό, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει με διάφορες μορφές, απειλώντας θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και για την ευθύνη μας να αντισταθούμε».

Ο κ. Γαβρόγλου στέκεται στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε «με αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του να πει το μεγάλο Όχι, περιφρονώντας τη λογική των αριθμών και των συσχετισμών των δυνάμεων, αψηφώντας τον φόβο και την απειλή».

«Η άρνηση του λαού μας να υποταγεί στις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας σηματοδοτεί την έναρξη ενός επικού αγώνα ενάντια στην υποδούλωση, για δικαιοσύνη και δημοκρατία, αλλά και για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, όπως η ίδια η αξία του Ανθρώπου και τα ιστορικά επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», σημειώνει.

Επίσης, σχολιάζει ότι ο ελληνικός λαός, με τη στάση του, παρά τις δύσκολες ημέρες που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου του 1940, τη γερμανική επίθεση και την κατοχή, τις «μαρτυρικές δοκιμασίες», τις θυσίες, τις απώλειες και «το τραύμα του εμφυλίου» που ακολούθησε, «βγαίνει ουσιαστικά νικητής, δικαιωμένος ιστορικά και καταξιωμένος ηθικά».

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων διασταυρωνόταν με τον αντιφασισμό και τον αγώνα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού είχε συνείδηση ότι δεν πολεμά απλώς ενάντια στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά και ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, που ακύρωνε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης», σημειώνει.

Μάλιστα, αναφέρεται στους ανθρώπους «που η ιστορία τουύς έσπρωξε στο προσκήνιο» και οι οποίοι «μέσα σε αντίξοες συνθήκες νίκησαν τον φόβο, συναντήθηκαν μεταξύ τους, αντιστάθηκαν, διακινδύνευσαν, οραματίστηκαν, ονειρεύτηκαν». «Πρέπει να είναι για μας μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε ώστε να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία που κατακτήθηκε με τους αγώνες τόσων πολλών», τονίζει.

Στο μήνυμά του, ο υπουργός Παιδείας καταλήγει: «Με την πεποίθηση ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, σήμερα περισσότερο από άλλοτε, ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους -ιδιαίτερα όλοι εμείς που αποτελούμε την εκπαιδευτική κοινότητα- και ας εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη στην ελευθερία και την ειρήνη, την αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:06