search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:10
MENU CLOSE

Handelsblatt: «Όλο και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ελλάδα»

25.10.2018 20:18
Handelsblatt: «Όλο και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ελλάδα» - Media

 

Πλήθος σχολίων για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως την αποχώρηση επιχειρήσεων από τη χώρα, το ονοματολογικό αλλά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου.

«Υψηλή φορολογία, διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας – όλο και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ελλάδα» – αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην ΤΙΤΑΝ, που μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. «Μπορεί η Ελλάδα να άφησε πίσω της τα οκτώ χρόνια της ύφεσης και η οικονομία να αναπτύσσεται και πάλι τα τελευταία έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Επίσης τον Αύγουστο η Αθήνα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης και η χώρα καλείται να σταθεί πλέον οικονομικά στα πόδια της και με αφορμή το τέλος του προγράμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για ‘λύτρωση’ και το ξεκίνημα μιας ‘νέας εποχής’. Ωστόσο η έξοδος συνεχίζεται. Από τη χώρα δε φεύγουν μόνο παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως η ΤΙΤΑΝ. Και οι επενδυτές αρχίζουν να έχουν ενδοιασμούς. Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Blackrock πάγωσε τα σχέδια για την ανέγερση ενός μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού συγκροτήματος στην Αθήνα. Το συνολικό ύψους της επένδυσης για το πρότζεκτ ‘Academy Gardens’ υπολογίζονταν στα 300 εκ. ευρώ. Έντεκα ολόκληρα χρόνια η Blackrock παιδευόταν με τις ελληνικές αρχές αδειοδότησης. Η αποχώρηση της εταιρείας, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται μεταξύ άλλων στο ‘αρνητικό οικονομικό κλίμα’».

Παρακάτω ο αρθρογράφος αναφέρεται σε συγκεκριμένα προβλήματα του επιχειρηματικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως αυτά καταγράφονται σε πρόσφατη έρευνα: «Υψηλή φορολογία, διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας: αυτά είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, οι συνέπειες της οκταετούς ύφεσης, οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και η αβεβαιότητα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν».

«Το πολιτικό κλίμα δηλητηριάζει» το ονοματολογικό

Στο ζήτημα του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αναφέρεται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Σε αυτό επισημαίνονται οι πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας και στις δυο χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα το άρθρο αναφέρει: «Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν κρύβει την απορριπτική του στάση όσον αφορά μια συμβιβαστική λύση. Παρ’ όλα αυτά ο Τσίπρας αποφεύγει μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό του εταίρο αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα στοίχιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ταιριάζει και η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, μετά από έντονη λογομαχία με τον υπουργό Άμυνας Καμμένο, κατά την οποία όπως εξήγησε ο Κοτζιάς, δεν έλαβε αρκετή υποστήριξη από τον πρωθυπουργό.

Ο συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και ‘Μακεδονίας’ για το όνομα ξεπέρασε ένα σημαντικό πρώτο εμπόδιο. Το πολιτικό κλίμα όμως συνεχίζει να δηλητηριάζει το ζήτημα και στις δυο πλευρές των συνόρων».

Μπάρτλε: Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της

Ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνεργασία σε Επίπεδο Δήμων και Περιφερειών Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» και θα αφήσει οριστικά την κρίση πίσω της εμφανίζεται ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνεργασία σε Επίπεδο Δήμων και Περιφερειών Νόρμπερτ Μπάρτλε. Σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung ο διάδοχος του Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ και νέος υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κάνει λόγο για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ετών που σημαδεύτηκε από την αναβίωση παλιών κλισέ. «Το κλίμα άλλαξε και λόγω της ολοκλήρωσης του τελευταίου προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα αναπτύσσεται θετικά και στέκεται στα πόδια της».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος και σε πολιτικό επίπεδο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «χαλαρή ατμόσφαιρα» μεταξύ της καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού. «Η Άγκελα Μέρκελ συνομιλεί συχνά τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Και εκεί ξεπεράστηκαν προκαταλήψεις». Ο κ. Μπάρτλε αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ότι «ο κ. Τσίπρας όρισε προσωπικά τη Ρένα Δούρου ως εντεταλμένη της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα. Το ορόσημο αυτό αλλάζει τη βάση της συνεργασίας μας σε τοπικό επίπεδο. Διότι πολλά προγράμματα χρειάζονται την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης. Έτσι ανοίγουν νέοι δρόμοι, διότι με την εντεταλμένη έχουμε πρόσβαση στα υπουργεία».

Ο νέος εντεταλμένος της Αγκ. Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία παραδέχεται πάντως ότι στη Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις «περί υπερχρεωμένων Ελλήνων, για παράδειγμα, που δεν προοδεύουν. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τα όσα έχουν γίνει στη χώρα. Είναι σημαντικό για εμένα να περάσει αυτό το μήνυμα σε τοπικό επίπεδο: ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό πρέπει να το ενισχύουμε και όχι να το υπονομεύουμε».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η επόμενη, 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις αρχές Νοεμβρίου.

«Σκιές πάνω στον Mr. Euro»

Υπό τον τίτλο «Σκιές πάνω στον Mr. Euro» η Sächsische Zeitung αναφέρει ότι ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη κατηγορείται τώρα για ύποπτες συναλλαγές.

«Σήμα κατατεθέν του είναι το πλατύ χαμόγελο και τα αστραφτερά δόντια. Το αργότερο την περασμένη Τρίτη όμως […] του κόπηκε το χαμόγελο. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη προφυλακίστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «με την εισαγωγή του Ευρώ ο Παπαντωνίου έγραψε ιστορία στην Ελλάδα. Ως υπουργός Οικονομικών είχε την ευθύνη για την τελευταία μεγάλη υποτίμηση της Δραχμής κατά 14%».

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48