search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:03
MENU CLOSE

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου – Στους δρόμους ο κόσμος – Ζημιές σε σπίτια, ρωγμές στο λιμάνι, διακοπή ηλεκτροδότησης (Photos)

25.10.2018 23:08
Πολύ ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου - Στους δρόμους ο κόσμος - Ζημιές σε σπίτια, ρωγμές στο λιμάνι, διακοπή ηλεκτροδότησης (Photos) - Media

 

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Νωρίτερα, στις 01:22 είχε σημειωθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε αρχικά ότι ο μεγάλος σεισμός στις 01:54 είχε μέγεθος 6,8 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας. 

Άμεσα πραγματοποιήθηκε συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού. «Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε μετά τις 03:00 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Αττική, αλλά ακόμα και στην Αλβανία, την Ιταλία και την Μάλτα.

Ισχυρός μετασεισμός

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ακολούθησε μετασεισμός 5.7 Ρίχτερ στις 02:14 τα ξημερώματα.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι ίδιο με τον προηγούμενο (43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού), το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα.

Διακοπή ηλεκτροδότησης, στους δρόμους ο κόσμος

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μέγεθος της δόνησης υπολογίστηκε αρχικά στα 6,7 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά του νησιού, (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού EMSC)

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικο Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του πρώτου χρονικά σεισμού (1.22 π.μ.) εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος 4,7 χιλιόμετρα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:03