search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:51
MENU CLOSE

«Ωριμάζει» η πρόταση μομφής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2044
25-10-2018
27.10.2018 03:00
kam_2.jpg
 
Να χτυπήσει την κυβέρνηση με νωπή την κρίση μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά επιχειρεί η Ν.Δ., η οποία ξεδιπλώνει το σύνολο της αντιπολιτευτικής ατζέντας της. Με ορόσημο της τακτικής της την κατάθεση πρότασης μομφής, την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα καταθέσει σε μερικούς μήνες, αξιοποιώντας το δικαίωμα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, και με κορυφαία στελέχη της να προαναγγέλλουν επί της ουσίας τη συγκεκριμένη κίνηση, ασκεί κριτική σε όλα τα μέτωπα.
 
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καταλογίζει στην κυβέρνηση επιπολαιότητα, ενώ με αφορμή την υπόθεση Ρουβίκωνα επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το δόγμα «νόμος και τάξη».
«Ζητάμε εκλογές πριν έρθει η συμφωνία αυτή στην παρούσα Βουλή. Και γι’ αυτό προκαλούμε τον κ. Καμμένο, ο οποίος τελευταία έχει ντυθεί μακεδονομάχος, να μας πει γιατί παραμένει και αφήνει να εξελίσσονται οι ψηφοφορίες στη γειτονική χώρα, περιμένοντας να έρθει στη δική μας Βουλή το θέμα, οπότε και τότε η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει άλλες πλειοψηφίες» τόνισε η «γαλάζια» εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, βάζοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ.
 
Υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να μην προχωρήσει η συμφωνία, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει σε κατάθεση νέας πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
«Κάθε μέρα που περνά δημιουργείται ένα τετελεσμένο και το τετελεσμένο αυτό επιβαρύνεται από την ψηφοφορία που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Ν.Δ. δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα και να αποφασίσει εκείνη τη στιγμή ποιο είναι το κατάλληλο κοινοβουλευτικό όπλο προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σπυράκη, δηλώνοντας ακόμη μια φορά πως η Ν.Δ. ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία.
 
Μάλιστα η Ν.Δ., «πατώντας» στα όσα υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Κρήτη TV ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζητάει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όσα φέρεται ότι κατήγγειλε μέσα στο «καυτό» Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
«Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος. Δεν το λέει η Ν.Δ., αλλά δημοσίως πια ο κ. Κοτζιάς. Ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει στους πολίτες ποιους εννοεί ο κ. Καμμένος ότι χρηματίζονται ή έχει πάθει ξανά αφωνία, όπως στο Υπουργικό Συμβούλιο;» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
 
Πίεση για το θέμα Κοτζιά
Το «γαλάζιο» στρατόπεδο, παράλληλα, πιέζει το Μαξίμου για ακόμα μια πτυχή της παραίτησης Κοτζιά. Επιμένει, και το επιχειρεί με τα διαθέσιμα «όπλα» του, να δει το φως της δημοσιότητας η επιστολή του τέως υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να παραιτηθεί από τη θέση που μέχρι πρόσφατα διατηρούσε στο κυβερνητικό σχήμα.
Έτσι ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και 13 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα για δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά «όχι μόνο γιατί έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά επιπλέον γιατί ο συντάκτης της με δήλωσή του ζήτησε τη δημοσιοποίησή της και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εμπιστευτικότητας ή χαρακτηρισμού της ως προσωπικής», όπως επισημαίνουν στο σχετικό αίτημα.
 
Σε δήλωσή του ο Κουμουτσάκος τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε την απόφαση του κ. Κοτζιά για περιορισμένη επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την προχειρότητα και τον ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό της και σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής μας πολιτικής, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Τα αδιανόητα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό συνδέονται με την απομάκρυνση του κ. Κοτζιά. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε σήμερα, με τη διαδικασία της κατάθεσης εγγράφων, να δοθεί στη Βουλή – και επιτέλους στη δημοσιότητα – η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών».
 
Όπλο ο Ρουβίκωνας
Την ίδια στιγμή με σφοδρότητα επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας, με αφορμή την υπόθεση Ρουβίκωνα αλλά και την εικόνα που κυριαρχεί σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
 
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του μίλησε για πάταξη, όπως υποστήριξε, της «πρωτοφανούς ανομίας» εντός των πανεπιστημίων, κατάργηση του νόμου για το άσυλο, πλήρη αυτονομία των πανεπιστημίων αλλά και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με παράλληλη στήριξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
«Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ώς εδώ!» τόνισε ο Μητσοτάκης.
 
Στο ίδιο τέμπο ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε: «Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”».
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη «οι “Ρουβίκωνες” έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν, και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο αλλά διαρκές πραξικόπημα, οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν τον φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία».
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:48