search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:19
MENU CLOSE

Βαριές απώλειες για την Μέρκελ έφεραν οι εκλογές

28.10.2018 17:41
Βαριές απώλειες για την Μέρκελ έφεραν οι εκλογές - Media

 

Πρωτιά (αλλά με βαριές απώλειες) δείχνουν τα exit poll για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία.

Την πρώτη θέση, αλλά με σημαντικές απώλειες, φαίνεται πως καταλαμβάνει το κόμμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία, σύμφωνα με το exit poll.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ARD, αφ’ότου έκλεισαν οι κάλπες στην Έσση, σε μια εκλοδική διαδικασία — κλειδί, το CDU συγκέντρωσε 28%, χάνοντας περίπου 10%, ενώ το SPD υποχώρησε κατά 11% και «προσγειώθηκε» στο 20%. Οι Πράσινοι φαίνεται να εξασφαλίζουν ποσοστό 19,5%.  Το ακροδεξιό κόμμα AfD φαίνεται να συγκεντρώνει 12% και για πρώτη φορά καταλαμβάνει θέση στο κοινοβούλιο της Έσσης — αφού ξεπερνάει το όριο του 5%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώνουν μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, κάτι που είχε καταδειχθεί και κατά τις εκλογές στη Βαυαρία: Το CSU, το αδελφό κόμμα της Μέρκελ, κατάφερε να λάβει μόλις το 35% των ψήφων, το SPD συγκέντρωσε μόλις 9,7%, ενώ το AfD εξασφάλισε 11,6% και οι Πράσινοι σχεδόν 17,5%.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο τα προβλήματα για την Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα αν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Η ίδια έχει επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια – και την γλώσσα – των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.

Πάντως, η πιθανότητα να διαλυθεί άμεσα ο κυβερνητικός συνασπισμός και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει να θεωρείται περιορισμένη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προβληματίζονται για την παραμονή τους στο “μεγάλο συνασπισμό”, αν και σημαντικό κριτήριο είναι το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν στην Έσση και αυτό, να μην είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των Πρασίνων. Ή τουλάχιστον η διαφορά τους να είναι οριακή. Έτσι θα μπορούν να παραμείνουν στη κυβέρνηση δίχως μεγάλες πιέσεις.

«Μετά τις σημερινές εκλογές, CDU, CSU και SPD πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Γκαουβάιλερ (πρώην αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, CSU) ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδεχόμενη ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σταθερός θα μείνει» μετά τις σημερινές εκλογές.

Την ίδια ώρα, όλοι στο CDU χαρακτηρίζουν ιδανική μεταβατική επιλογή για την Καγκελαρία, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:19