02/10/2020 01:00:52

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού - Media

 

Τη σημασία που θα έχει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού Προβλήματος σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα επιτρέπει και στους δύο Να συνυπάρξουν ειρηνικά, να ευημερήσουν και να συνεργαστούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης η λύση του Κυπριακού να καταστήσει την Κύπρο ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας έτσι, στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει προς τον σκοπό της επίτευξης λύσης.

«Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία, θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη υδρογοναθράκων στην περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται συστηματικά για τη στενότερη συνεργασία αραβικών κρατών και ΕΕ σε επίπεδο κορυφής. Από τις τριμερείς συνεργασίες με αραβικές χώρες προέκυψαν σημαντικά οφέλη τόσο για την Ευρώπη όσο και για τα αδερφά αραβικά κράτη», συμπλήρωσε.

«Η ΕΕ και αραβικός κόσμος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συντείνουν στη διαιώνιση των παρατεταμένων ταραχών και στην επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Την ίδια ώρα, φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών και εθνικές διενέξεις, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, που με τη σειρά τους έχουν επιφέρει πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών τις οποίες πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Αραβικού κόσμου βιώνουν»

Τέλος, επισήμανε τη σοβαρότητα των προκλήσεων αυτών, καθώς «απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλοεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.