search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:29
MENU CLOSE

Οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση: Αξιολόγηση στο Δημόσιο, κατάργηση άρθρου 16 και εκλογές κάθε 5 χρόνια

30.10.2018 10:42
4594895.jpg

 

«Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές», ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του πρωθυπουργού, με την οποία σήμανε η αρχή της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η Πειραιώς έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κάτι για το επιμένει σταθερά η Πειραιώς.

Αντιπαράθεση στη συζήτηση που θα ξεκινήσει αναμένεται να υπάρξει και για το άρθρο 101 στο οποίο η ΝΔ προτείνει να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.

 «Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27