search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:51
MENU CLOSE

Independent: Σε κρίση κεντροαριστερά και κεντροδεξιά στην Ευρώπη

30.10.2018 14:35
Independent: Σε κρίση κεντροαριστερά και κεντροδεξιά στην Ευρώπη - Media

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των πολιτικών σχηματισμών που κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Ευρώπη κρούει ο Independent, διαπιστώνοντας ότι κεντροαριστερά και κεντροδεξιά βρίσκονται σε πτώση, τόσο εκλογική όσο και αξιοπιστίας.

Τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης φέρονται για πρώτη φορά να κερδίζουν κάτω από 20% στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές στην ΕΕ,γράφει η βρετανική εφημερίδα. Αλλά και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση.
 
Αναλυτικά, τα κόμματα της κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κερδίσουν λιγότερο από το 20% των ψήφων σε ολόκληρη την Ευρώπη στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα χαμηλό επίπεδο για τους σοσιαλδημοκράτες. Μια μελέτη που διεξήχθη από το ιταλικό Ινστιτούτο Cattaneo διαπίστωσε ότι τα κόμματα τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς θα μπορούσαν να χάσουν πολλές έδρες στις εκλογές του επόμενου έτους, ώστε να μην έχουν πλέον πλειοψηφία μαζί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
 
Αντίθετα τα κόμματα της ακροδεξιάς και των εθνικιστών φέρονται να ωφελούνται. Οι απώλειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή η σοσιαλιστική ομάδα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της κεντροαριστεράς της Ευρώπης, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω του Brexit. Η μελέτη του Istituto Cattaneo συγκεντρώνει δεδομένα από δημοσκοπήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο και δ ιαπιστώνει ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν πιθανώς 19,7%, από 24,9% που είχαν λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2014.
 
Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε «σημαντική μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των σοσιαλιστών» καθώς και «ενίσχυση των Ευρωομάδων στις οποίες οι λαϊκιστικές δυνάμεις είναι παρούσες.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:51