search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:21
MENU CLOSE

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε μήνα ψηφοφορία για να βρεθούν οι 180

30.10.2018 16:28
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε μήνα ψηφοφορία για να βρεθούν οι 180  - Media
 
Τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση έβαλε η ΚΟ του κόμματος που συνεδρίασε νωρίτερα.
 
Στη συνεδρίαση «έκλεισαν» τα ανοιχτά ζητήματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.
 
Oι οριστικοποιημένες προτάσεις για εκλογη ΠτΔ και άρθρο 3 αποτυπώθηκαν στη δευτερολογία του πρωθυπουργού με την οποία έκλεισε η συνεδρίαση.
 
Πιο αναλυτικά, για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας η συζήτηση στην ΚΟ κατέληξε σε μια σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που είχαν κατατεθεί ως τώρα με στόχο να εξαντλείται κάθε περιθώριο συναίνεσης.
 
Συγκεκριμένα, αφού εξαντληθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες έξι διαδοχικές ψηφοφορίες μία ανά μήνα σε αναζήτηση της πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
 
Αν και αυτή η διαδικασία αποτύχει, τότε οι δύο υποψήφιοι που πλειοψήφισαν στην τελευταία ψηφοφορία τίθενται στην κρίση του λαού με απευθείας εκλογή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι ασκεί πίεση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κατ’ επέκταση ευνοεί τις συναινέσεις.
 
Όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση στην οποία καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην απαλειφθεί το άρθρο 3, όμως να «ανοίξει» και να αναδιαμορφωθεί χωρίς να αφαιρούνται ουσιώδη στοιχεία.
 
Προστίθεται η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους καθώς επίσης, κατοχυρώνεται ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημόσιους υπαλλήλους.
 
Σε σχέση με το ζήτημα της επικρατούσας θρησκείας που περιλαμβάνεται στο άρθρο 3 προτείνεται να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση που θα αναφέρει ότι «η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».
 
Επίσης, ως προς το όριο των κοινοβουλευτικών θητειών, προτείνεται αυτές να μην ξεπερνούν τις τρεις συνεχόμενες. Εξαιρούνται από οποιοδήποτε περιορισμό οι αρχηγοί κομμάτων.
 
Εντός των επόμενων ημερών η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα διορίσει επιτροπή και θα ορίσει τη διάρκεια των εργασιών της.
 
Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την αντίδραση της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν χρειαζόταν να ξεκινήσουν από το 2006 για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στη Νέα Δημοκρατία. «Αρκούσε μία παραδοχή: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λαός τούς κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15