search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:49
MENU CLOSE

Βούτσης: «Όχι πολιτικές πιρουέτες γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση»

31.10.2018 15:39
Βούτσης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: H πληγή παραμένει ανοιχτή - Media

 

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.

O κ. Βούτσης ανέφερε ότι θα δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών και προς τα άλλα κόμματα, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως σημείωσε, ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η επιτροπή θα είναι τουλάχιστον 1,5 με 2 μήνες, «δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ενδεχομένως αρχές Μαρτίου, είναι το διάστημα το οποίο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

«Η συνταγματική αναθεώρηση, ο προϋπολογισμός και άλλα ενδιάμεσα σοβαρά ζητήματα που θα υπάρξουν, νοηματοδοτούν πολυσήμαντα την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία άκρως πολιτική διαδικασία στον πυρήνα και στην καρδιά του πολιτεύματος.

«Ενδεχομένως θα δοκιμαστούν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θα υπάρξουν ευρύτερες ή και ευρύτατες συνθέσεις και συναινέσεις ή θα υπάρξουν άρθρα, τα οποία με μια οριακή πλειοψηφία θα πάνε στην επόμενη Βουλή και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτήσουν 180 ψήφους.

Αυτή είναι η σωστή διαδικασία. Πιστεύω πως δεν πρέπει να ψάχνουμε για διαδικαστικές, πολιτικές πιρουέτες γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς να υποτιμώ την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε ο κ. Βούτσης για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ψηφιστούν οι θέσεις και των δύο κομμάτων από τη σημερινή Βουλή και η επόμενη Βουλή, όποια κι αν είναι η πλειοψηφία της, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να εγκρίνει μόνο εκείνες εκ των ψηφισμένων από την προηγούμενη Βουλή διατάξεις που θα επιλέξει.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «ενισχύεται το Κοινοβούλιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τετραετείς ανεμπόδιστες κυβερνήσεις» και ότι «αποσυνδέεται απολύτως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και ακόμα και στην ακρότατη περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στον λαό, θα είναι μόνο για το όνομα του Προέδρου».

Όσο για την πρόταση των έξι ψηφοφοριών στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βούτσης είπε ότι είναι πρόταση, η οποία λειτουργεί «αποτρεπτικά για τις πολιτικές δυνάμεις να θέτουν σε “πολιτική ταλαιπωρία” το πολιτικό σύστημα εν συνόλω και τον λαό».

«Οι έξι ψηφοφορίες είναι άνετη διαδικασία, μέσα στην οποία θα πρέπει να βρεθούν συναινέσεις. Δεν θα δικαιολογείται στη συνείδηση και των πολιτικών και των πολιτών, μετά τις διαδοχικές αυτές προσεγγίσεις να πάμε ύστερα στον λαό. Δεν είναι, δηλαδή, ένα πρόσχημα για να πηγαίνουμε τελικά στον λαό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι δεν προστίθεται κανένα προνόμιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:48