search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:58
MENU CLOSE

Απειλεί η Άγκυρα για τα 12 μίλια – Σκληρό μήνυμα του Α/ΓΕΑ προς την Άγκυρα

31.10.2018 18:25
Αρμενία: Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό μας, λέει το υπ. Άμυνας της χώρας - Media
 
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές αντιδράσεις για το ελληνικό σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.
 
Μετά την κυβέρνηση της Άγκυρας, τώρα και το ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα μπήκε στο παιχνίδι των απειλών, αναφέροντας ότι «η Άγκυρα θα απαντήσει δυναμικά ακόμα και σε απόπειρα «σταδιακής» επέκταση των θαλάσσιων συνόρων».
 
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μάλιστα, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι «είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση [σ.σ. της Ελλάδας], τους υπενθυμίζω την απόφαση της Βουλής μας το 1995 [σ.σ. casus belli]. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί απειλές, τους συνιστούμε να είναι εποικοδομητικοί».
 
Σκληρό μήνυμα Α/ΓΕΑ στην Άγκυρα 
Στις τουρκικές απειλές απάντησε στο μεταξύ ο αρχηγός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
 
Συγκεκριμένα, ο Α/ΓΕΑ, αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Π.Α., σημειώνοντας πως τα ελληνικά πληρώματα καταλαμβάνουν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις σε Νατοϊκές ασκήσεις, κερδίζοντας έτσι τα εύσημα από συναδέλφους ξένων χωρών.
 
Αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, ο Α/ΓΕΑ τόνισε: «Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια». Επιπρόσθετα υπογράμμισε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, 1167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.
 
Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση drones από την Τουρκία, ο Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε κάποτε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί όμως το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ότι έχεις».
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:57