04/07/2020 05:20:01

Πώς να γίνετε εκατομμυριούχοι κόβοντας τον καφέ!

 Πώς να γίνετε εκατομμυριούχοι κόβοντας τον καφέ! - Media

 

Εάν πιστεύετε ότι το να γίνετε πλούσιοι είναι ένα ανέφικτο σενάριο, κάνετε λάθος. Όπως ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος David Bach γράφει στο bestseller του «Ο αυτόματος εκατομμυριούχος», «ανεξάρτητα από το μέγεθος του μισθού σας πιθανότατα έχετε ήδη κάνει αρκετά χρήματα για να γίνετε πλούσιοι».

Στην πραγματικότητα το να χτίσετε πλούτο μπορεί να γίνει απλά με το να κόψετε τον πρωινό σας latte. «Όλοι μας πετάμε πάρα πολλά από τα χρήματα που βγάζουμε σε περιττές μικρές δαπάνες», γράφει ο Bach.

Ο ίδιος το αποκαλεί αυτό τον «παράγοντα latte» και η βασική ιδέα είναι ότι αν σταματήσουμε να σπαταλάμε 5 δολάρια κάθε πρωί για έναν latte (ή οποιαδήποτε άλλη μικρή πολυτέλεια απολαμβάνουμε σε τακτική βάση όπως το εμφιαλωμένο νερό, το γρήγορο φαγητό ή τα αναψυκτικά) θα μας έμεναν αρκετά χρήματα για εξοικονόμηση. Μετά το πέρας μερικών δεκαετιών, αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αθξηθούν σημαντικά, χάρη στους τόκους.

Σύμφωνα με τον Bach, αν εξοικονομούμε κάθε μέρα 5 δολάρια, «σώζουμε» κάθε εβδομάδα 35 δολάρια και κάθε μήνα 150. Εάν επενδύσουμε αυτά τα 150 δολάρια, με μια ετήσια απόδοση 10%, θα μαζέψουμε τόσα χρήματα με την πάροδο του χρόνου:

  • Σε έναν χρόνο: 1.885 δολάρια
  • Σε 10 χρόνια: 30.727 δολάρια
  • Σε 15 χρόνια: 62.171 δολάρια
  • Σε 30 χρόνια: 339.073 δολάρια
  • Σε 40 χρόνια: 948.611 δολάρια

Εάν επενδύσουμε 10 δολάρια την ημέρα, θα καταλήξουμε με 1,9 εκατ. δολάρια σε 40 χρόνια, υποθέτοντας ότι έχουμε ετήσια απόδοση 10% και ότι επανεπενδύουμε τα κέρδη, υποστηρίζει ο Bach. Εάν επενδύσουμε 20 δολάρια τη μέρα, θα έχουμε 3,8 εκατ. δολάρια σε 40 χρόνια.

Εάν η απόδοση 10% σας φαίνεται πολύ υψηλή, κάντε τον ίδιο υπολογισμό με μια πιο μικρή απόδοση, αλλά κρατώντας στο μυαλό σας τη μεγάλη εικόνα, αναφέρει ο Bach στο βιβλίο του: «Το σημείο-κλειδί δεν είναι τόσο η απόδοση, όσο το ποσό των χρημάτων που εξοικονομείτε. Απλά πρέπει να βρείτε κάτι από την καθημερινότητά σας που να μπορείτε να εγκαταλείψετε».

Ορισμένοι αμφισβητούν τη μέθοδο του Bach, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα σταθερά κόστη, αυτά που δεν μπορούν να περικοπούν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η μέθοδός του μπορεί να μας βοηθήσει έστω να αποκτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας.

Για να το δοκιμάσετε, ξεκινήστε καθορίζοντας τον δικό σας «παράγοντα latte», παρακολουθώντας τα έξοδά σας για τουλάχιστον μια ημέρα και μετά μειώνοντας κάποιες μη απαραίτητες δαπάνες και κατευθύνοντας τις αποταμιεύσεις προς έναν επενδυτικό λογαριασμό

Πηγή: economistas

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.