search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:37
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγοντας σταθερότητας για Ευρώπη και Βαλκάνια

01.11.2018 16:38
Κατρούγκαλος: Συμφωνήσαμε για συνομιλίες στο ΝΑΤΟ; - Media

 

Η προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι επ’ ευκαιρία της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθήνας-Σκοπίων.

«Συζητήσαμε για την προώθηση και για τον σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μίας συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας.

Κάτι που αποτελεί μία πάγια πολιτική της δικής μας πλευράς, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε τις ευρωπαϊκές πόρτες στις γειτονικές μας χώρες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Διεμήνυσε μάλιστα πως υποδέχτηκε ως φίλο τον κ. Οσμάνι και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για το «θερμό καλωσόρισμα», χαρακτήρισε επιτυχή την επίσκεψή του στην Αθήνα και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Επισήμανε πως ενημέρωσε τον κ. Κατρούγκαλο για την πρόοδο σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια έκρηξη «θετικών ευκαιριών» ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες θα γίνουν οι νέοι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή.

Αποτυπώνοντας το κλίμα αυτό, έστειλε το μήνυμα πως η ΠΓΔΜ βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα οδηγεί ξανά την περιοχή προς την ΕΕ, ως επικεφαλής πολιτικός διαμεσολαβητής με την ΕΕ, προσέθεσε και κατέστησε σαφές πως με την εταιρική στρατηγική σχέση, η Ελλάδα γίνεται ο πιο στενός σύμμαχος στη μετεξέλιξη της χώρας του σε ευρωπαϊκή.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να μοιραστεί η Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία με την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προετοιμασία στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ έως το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωράμε πλέον με τις τροπολογίες και τις ψηφοφορίες» σημείωσε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος συνόδευσε τον κ. Οσμάνι στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου θα αναχωρήσει με την πρώτη πτήση προς τα Σκόπια.

«Έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μαζί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πρώτη, παρθενική πτήση προς τα Σκόπια, τώρα που επιλύθηκε ένα από τα “αγκάθια” που εμπόδιζαν ένα παρόμοιο ταξίδι, δηλαδή η αλλαγή του ονόματος της χώρας αυτής» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για συμβολική ημέρα και τόνισε πως η επανέναρξη της αεροπορικής γραμμής συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την ένωση δύο στρατηγικών εταίρων στην περιοχή.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ο κ. Οσμάνι εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο και υπογράμμισε ότι συμβολικά παρέχει μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36