search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:40
MENU CLOSE

Μπήκε στο «μαντρί» της αναθεώρησης – Παρά τα αρχικά ναζάκια, η Ν.Δ. θα συμμετάσχει λόγω του φόβου να μην εκτεθεί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2045
1-11-2018
03.11.2018 04:00
nd-8.jpg
 
Να αναδείξει τη δική της ατζέντα για τη συνταγματική αναθεώρηση καλείται η Ν.Δ. ύστερα από τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί να συμβάλει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και την κυβερνητική ντρίμπλα της υιοθέτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσεων που έχουν κατατεθεί το 2014 από τη Ν.Δ.
Υπενθυμίζεται ότι συγγραφέας της αναθεωρητικής πρότασης τότε ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Η Ν.Δ. αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς μέτρησε το γεγονός ότι κινδύνευσε να βρεθεί απομονωμένη την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα δηλώνουν ότι θα βρεθούν στον κοινοβουλευτικό διάλογο, πατώντας επάνω σε μια σκληρή γραμμή οξείας αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.
 
Με άλλα λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να δηλώσει «παρών» και να λάβει μέρος στη διαδικασία για να μην χρεωθεί ότι δεν θέλει να αλλάξει η επίμαχη διάταξη για την ευθύνη των υπουργών.
 
Καυγάς με άσφαιρα
Σε πρώτο χρόνο πάντως η αντίδραση της Πειραιώς στο «εναρκτήριο λάκτισμα» του Τσίπρα για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ήταν αρνητική.
«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» σημείωναν, μεταξύ άλλων, με αρκετή δόση αμήχανης ειρωνείας οι «γαλάζιοι».
 
Ωστόσο το «γαλάζιο» στρατόπεδο, μετά και τις «βολές» που εξαπέλυσε εναντίον του το Μαξίμου και μπροστά στο φάσμα της πολιτικής απομόνωσης, αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να περάσει στην αντεπίθεση.
 
«Είναι αυτονόητο ότι η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημειώνει η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μάλιστα επέλεξε να απαντήσει η Ν.Δ. στο σχόλιο του Μαξίμου όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η ολική κυβίστηση της Ν.Δ. είναι καλοδεχούμενη».
 
«Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή» τόνισε το «γαλάζιο» στρατόπεδο σημειώνοντας παράλληλα πως «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς».
 
Όλα αναθεωρητέα
Η Ν.Δ. τονίζει ότι από καιρό έχει επισημάνει πως οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και υπενθυμίζει:
«Για τον λόγο αυτόν ήδη από τις αρχές του 2016 ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών».
 
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας».
 
Υπ’ αυτό το σκεπτικό η αξιωματική αντιπολίτευση για την ώρα χαρακτηρίζει ευτελισμό της διαδικασίας την κυβερνητική πρωτοβουλία προβάλλοντας τη θέση της να κριθούν αναθεωρητέα σχεδόν όλα τα άρθρα του συντάγματος. Σύμφωνα μάλιστα με τη Ν.Δ., ο Τσίπρας «επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται».
 
Από Τρίτη τα νεότερα
Τα… αποκαλυπτήρια της «γαλάζιας» ατζέντας για τη συνταγματική αναθεώρηση θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σημειώνεται ότι έπειτα από απόφαση του προέδρου του κόμματος εισηγητής της Ν.Δ. στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Κώστας Τασούλας.
 
Με την ανάδειξη της δικής της συνταγματικής πρότασης η Ν.Δ., με «αιχμή του δόρατος» την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναμένεται να εστιάσει και στη συνταγματική κατοχύρωση των εννοιών της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα.
 
Θα οικοδομήσει, δηλαδή, μια πρόταση με σαφές φιλελεύθερο πρόσημο, που θα κινείται στον αντίποδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλάει για κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών (νερό, ρεύμα) και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43