26/02/2020 12:55:16

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας - Media

 

Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημαντική η ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

"Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών", είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος. Μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας

Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς». «Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Θα εξετάσουμε την ιδέα της από κοινού ανάληψης μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης

Κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια ιδέα που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, δηλ. οι 4 χώρες της Τετραμερούς να αναλάβουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. Θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα "ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα".

Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε το σημαντικό πρότζεκτ του East Med

Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα, μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ντάντσιλα: Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος ανάπτυξης

Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει ένας διάδρομος ανάπτυξης μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, κατά την Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την υποδομή των μεταφορών και της ενέργειας και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε και τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία είναι εξαιρετικές και χαρακτηρίζονται από δυναμική και ποιότητα.

Η Ρουμανία, ανέφερε, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, τόσο σε τετραμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ανέλαβε να συζητήσει και να δει πώς μπορούμε να χτίσουμε από κοινού αυτές τις μεταβατικές και τις διασυνδετικές δυνατότητες πάνω από τον Δούναβη».

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε, επίσης, ότι η σημερινή συνάντηση ήταν καλή ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος για τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο ξεκινώντας από κοινά συμφέροντα, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα, την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής. Υπογράμμισε ότι για τη Ρουμανία η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει η κύρια πολιτική επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ επιθυμεί να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

«Οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβγαλαν στην επιφάνεια ότι έχουμε ίδιες απόψεις σε πολλά ζητήματα», τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ενώ συνεχάρη τον κ.Μπορίσοφ να φέρει στη σημερινή συζήτηση και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αναφέροντας ότι «υπάρχουν θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που μπορούμε να συζητήσουμε από κοινού μαζί του, όπως η ενεργειακή συνεργασία, η συνεργασία απέναντι στην τρομοκρατία και η συνεργασία για τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Νετανιάχου: Τιμή για τον ίδιο και το Ισραήλ η πρόσκληση στις εργασίες της Συνόδου

Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τους τέσσερις ηγέτες «φίλους» και τόνισε τη σημασία και την τιμή που αποτελεί για τον ίδιο και το Ισραήλ η πρόσκληση για συμμετοχή του στις σημερινές εργασίες της Τετραμερούς.

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι στα τέσσερα κράτη υπήρξαν γενναίοι άνθρωποι που προστάτευσαν τις ζωές των Εβραίων στις δυσκολίες που πέρασαν και ευχαρίστησε για τη θέση τους κατά του αντισημιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.