27/05/2020 17:39:25
10.2.2012

Τσιμέντο ο Παρνασσός!

Τσιμέντο ο Παρνασσός!   - Media

Όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό το ΥΠΕΚΑ, σε ένα άσχετο σχέδιο νόμου, όπως αυτό για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος, πέρασε και διάταξη που επί της ουσίας ακυρώνει την έννοια του Εθνικού Δρυμού στον Παρνασσό, με πρόσχημα και εδώ την ανάπτυξη και τη «σωτηρία» της χώρας…

Η διάταξη αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, εγκατάσταση η οποία βρίσκεται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και, σύμφωνα με μια από τις παλαιότερες διατάξεις του περιβαλλοντικού μας δικαίου, απαγορεύονται εργασίες δόμησης εντός των πυρήνων.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου έχουν, όμως, ξεχωριστή αμαρτωλή ιστορία, αφού η παραχώρηση της δασικής έκτασης δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, εξ ου και έχει ακυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καταγγελίες που διερευνώνται υπάρχουν και για διάφορες εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους, οι οποίες απαγορεύονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του δρυμού και για τις οποίες εκκρεμούν καταγγελίες. Με τη διάταξη του ΥΠΕΚΑ, μέσα σε χρόνο μηδέν νομιμοποιείται μια αυθαίρετη εγκατάσταση εντός μίας από τις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας, με μεγάλη πολιτιστική σημασία, η οποία προστατεύθηκε σε πολύ δυσκολότερους οικονομικά και πολιτικά καιρούς. Με επιστολή του προς τους 300 της Βουλής το WWF Ελλάς υπογραμμίζει ότι «η νομιμοποίηση αυτή έρχεται πριν η περιοχή αποκτήσει ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας και χωρίς να καθορίζονται αντισταθμιστικά μέτρα, που θα εξασφάλιζαν την επιβίωση των ευαίσθητων στοιχείων του περιβάλλοντος». Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, με τη διάταξη επί της ουσίας δίνεται το πράσινο φως και για επεκτάσεις των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την εσπευσμένη ενέργεια του ΥΠΕΚΑ να διαγράψει παρανομίες, καταστρατηγώντας νόμους και αποφάσεις του ΣτΕ, βρίσκεται η επιθυμία για την παραχώρηση της έκτασης σε εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν στη «σωτηρία» της χώρας μόνο εάν μπορέσουν να επεκτείνουν τις ήδη παράνομες εγκαταστάσεις και σε άλλο τμήμα του πυρήνα του δρυμού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.