search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:43
MENU CLOSE

Γυναίκες σε δράση: «Μπαϊράκι» κατά του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2045
1-11-2018
02.11.2018 15:00
pn0111katr.jpg

 

Στον αγώνα για επιβίωση τους θέλουμε όλους δίπλα και τους έχουμε όλους απέναντι

Ο λόγος για τη «Δράση», μια ανεξάρτητη ομάδα που αποτελείται από χήρες γυναίκες και η οποία δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 και διεκδικεί τις συντάξεις χηρείας που τους αναλογούν, ενώ παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με αφορμή το μέτρο των περικοπών συντάξεων.

Η πρωτοβουλία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Μάλιστα, τις πρώτες δύο εβδομάδες της λειτουργίας του ομαδικού της προφίλ, τα μέλη της ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις χηρείας είναι ένα μείζον θέμα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τη «Δράση», στόχος της είναι η αποκατάσταση της αδικίας που προκάλεσε ο νόμος στις χήρες ή τους χήρους και, κατ’ επέκταση, στις ορφανικές οικογένειες, η προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι και οι οικογένειες των εκλιπόντων και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Επιπλέον, η ομάδα επιθυμεί να διατηρηθεί και να εξακολουθήσει να υπάρχει προκειμένου να βοηθά ενεργά τις οικογένειες των εκλιπόντων, να αποτελέσει, δηλαδή, καταφύγιο για τα άτομα που βιώνουν την απώλεια στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κύρια χαρακτηριστικά αλλά και απαράβατοι όροι λειτουργίας της «Δράσης» είναι ο σεβασμός και η ελεύθερη, ισότιμη, συμμετοχική δράση των γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας – καθώς και των υποστηρικτών αυτών – απαλλαγμένη από ανταγωνισμούς, πολιτικές τοποθετήσεις, διενέξεις και διαξιφισμούς.

«Είμαστε γυναίκες με άποψη και βούληση. Διαθέτουμε προσωπικότητα ισχυρή και ικανή να μας κάνει να κατανοήσουμε ότι στον αγώνα μας για επιβίωση τους θέλουμε όλους διπλά μας και τους έχουμε όλους απέναντί μας, ώσπου να εκφράσουν τις προθέσεις τους για τη διατήρηση ή κατάργηση του νόμου», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.

Στην προσπάθεια της «Δράσης» να σταθεί στο πλευρό των γυναικών που βρίσκονται σε χηρεία και των ορφανικών οικογενειών, συνδράμουν άνθρωποι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά τόσο στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης και της διαχείρισης της απώλειας – όπως σύμβουλοι ψυχικής υγείας που αρθρογραφούν στη σελίδα της – όσο και στην παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικής σχετικά με λογιστικά και φοροτεχνικά θέματα από το λογιστικό γραφείο. Επίσης, σε συνεργασία με εργατολόγο και δικηγόρο, θα παρέχουν νομικές συμβουλές σε γυναίκες και ορφανικές οικογένειες για θέματα σχετικά με τις συντάξεις χηρείας.

Τα αιτήματα

Βασικά αιτήματά τους είναι:

1.Κατάργηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 και ειδικά:

α. Όχι σε ηλικιακά κριτήρια, για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω θανάτου.

β. Τα ποσοστά της σύνταξης που θα λαμβάνει ο εν ζωή σύζυγος να είναι στο 80% και στο 60% για τις εργαζόμενες ή όσες έχουν σύνταξη δική τους. Και να αυξάνεται κατά 10% για τους εναπομείναντες στη ζωή συζύγους, που έχουν αναπηρία τουλάχιστον 55% και άνω.

γ. Να χορηγείται ολόκληρη η σύνταξη λόγω θανάτου όπου υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη έως και την ηλικία των 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή κάνουν μαθητεία ή είναι άνεργα. Να συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές εκπαίδευσης άτυπες και μη, ΔΙΕΚ, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, κ.α. Η σύνταξη να δίνεται ολόκληρη έως να ολοκληρώσει και το τελευταίο τέκνο της οργανικής οικογένειας τις πιο πάνω υποχρεώσεις.

δ. Όχι ως προϋπόθεση τα έτη γάμου για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω θανάτου, αρκεί ο θανών να πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

στ. Όχι στον επανυπολογισμό για τις συντάξεις λόγω θανάτου. Να γίνεται μεταβίβαση της σύνταξης στις επιζήσαντες συζύγους και όχι να χορηγείται εκ νέου.

ζ. Δικαιότερη και ορθότερη απονομή της σύνταξης του θανόντος ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι οικογένειες και στερήθηκαν για την ασφάλισή τους. Εξάλλου «ασφάλιση» σημαίνει ότι υπάρχει «ένα κοινό ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν οι πολλοί, για να καλύψουν τους ίδιους από μια τυχαία και μη αναμενόμενη ζημιά».

2. Προστασία της πολιτείας όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η ορφανική οικογένεια είναι ένα ειδικό καθεστώς και χρήζει στήριξης, βοήθειας και συμπαράστασης. Για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική κατηγορία. Όχι να οδηγείται στην περιθωριοποίηση.

«Θεωρούμε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος – κυβέρνηση κι αντιπολίτευση – οφείλει να πάρει θέση ανοιχτά απέναντι στον νόμο και κάθε παράταξη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, προκειμένου ο αγώνας κατά του άρθρου 12 να μη μετατραπεί σε πεδίο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, εν όψει οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Δράση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:43