search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21
MENU CLOSE

ΕΣΗΕΑ – ΠΣΑΤ σε ΠΑΟΚ: Δήθεν «φταίνε» οι δημοσιογράφοι για ό,τι συμβαίνει

02.11.2018 15:14
ΕΣΗΕΑ – ΠΣΑΤ σε ΠΑΟΚ: Δήθεν «φταίνε» οι δημοσιογράφοι για ό,τι συμβαίνει - Media

 

Την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την οποία στοχοποιούνται οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σαντοριναίος και Αρης Γάτας για τις απόψεις που εξέφρασαν μέσω social media, αποδοκιμάζουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Αναλυτικά, η ακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την οποία στοχοποιούνται οι συνάδελφοι Γιάννης Σαντοριναίος και Αρης Γάτας. Είναι πραγματικά ανεξήγητο το πώς «μεταφράζονται» ως «υποτιμητική κριτική» προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προσωπικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις που δέχονται οι συνάδελφοί μας και ιδιαίτερα οι αθλητικοί συντάκτες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επιθέσεις που αρχίζουν με ανακοινώσεις και συνεχίζονται πολλές φορές με απειλές, εξυβρίσεις, χειροδικίες και σοβαρούς τραυματισμούς.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, για άλλη μια φορά, για την απόπειρα στοχοποίησης δημοσιογράφων. Πρέπει να γίνει κατανοητό, επιτέλους, ότι εκτός από τον σχολιασμό στα ΜΜΕ οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα σε προσωπικές απόψεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ αρνούνται κατηγορηματικά τη μετατροπή των συναδέλφων σε αποδιοπομπαίους τράγους και τη στοχοποίησή τους ότι δήθεν «φταίνε» για ό,τι συμβαίνει. Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς του επαγγελματικού αθλητισμού να σταματήσει αμέσως κάθε απόπειρα στοχοποίησης και να προστατεύεται η πρόσβαση, η εργασία και η φυσική παρουσία των δημοσιογράφων στα γήπεδα της χώρας.

Ήδη, χθες, τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχαν αποφασίσει σε κοινή σύσκεψη για αυτό τον σκοπό».

Η επιστολή του ΠΑΟΚ:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την επίμονη υποτιμητική αντιμετώπιση της ομάδας μας από συγκεκριμένους δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, τόσο στις ραδιοφωνικές κυρίως παρεμβάσεις, όσο και με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεχόμαστε συνεχείς διαμαρτυρίες φιλάθλων για την συμπεριφορά ειδικά των κ.κ. Άρη Γάτα και Γιάννη Σαντοριναίου (πρόσφατες αναρτήσεις των οποίων επισυνάπτονται), για σαφείς υπαινιγμούς και υποτιμητικές αναφορές εναντίον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των στελεχών της, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει, ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που αποτιμήθηκε και εν μέρει χρηματοδοτείται από την ΕΡΤ και κατ’επέκταση του Έλληνα φορολογούμενου, μεταξύ των οποίων και κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, φιλάθλων της ομάδας μας, ή φιλάθλων των οποίων η αισθητική προσβάλλεται από τέτοιες συμπεριφορές.

Οι επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις και απόψεις που προφανώς υπάγονται σε οπαδικά ένστικτα, εκτός της ζημιάς που προκαλούν στη φήμη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του ιδιοκτήτη της –για την προάσπιση των οποίων επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα-, δυσκολεύουν και την προσπάθειά μας να εξασφαλίζουμε συνθήκες ομαλότητας και ηρεμίας στη διοργάνωση των αγώνων και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ΜΜΕ.

Ουδέποτε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει διαμαρτυρηθεί για κριτική, οποιασδήποτε μορφής και ισχύος, ενώ δεν έχει στοχοποιήσει προσωπικά δημοσιογράφους, σεβόμενη το λειτούργημα και τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα. Την ίδια όμως απαίτηση για σεβασμό και έντιμη αντιμετώπιση έχουμε ειδικά από λειτουργούς της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Παρακαλούμε να ελέγξετε πειθαρχικά τους προαναφερθέντες για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας αλλά και να συστήσετε στους εργαζομένους να αντιμετωπίζουν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον σεβασμό με τον οποίο εκείνη απευθύνεται και συνεργάζεται με τα ΜΜΕ, τις Ενώσεις Συντακτών και τον ΠΣΑΤ.

Με δεδομένο πως θεωρούμε την σχέση μας με την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έως σήμερα έντιμη, ειλικρινή και ανεξάρτητη, αναμένουμε τις ενέργειές σας, ώστε όλοι μαζί να προασπίσουμε ένα ποδόσφαιρο που θα αμβλύνει και δεν θα τροφοδοτεί τις εντάσεις και τον τυφλό φανατισμό».

Η απάντηση του Γιάννη Σαντοριναίου

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Σαντοριναίος, απάντησε στον Δικέφαλο μέσω του λογαριασμού του στο Facebook: «Η δημοσιογραφία σε λογοκρισία, λοιπόν… Επειδή εργαζόμαστε στην ΕΡΤ, πρέπει να απαγορευτεί να εκφράζουμε κριτική κι αν συμπέσει η υποκειμενική γνώμη μας να είναι αντίθετη με όποια κέντρα επιβάλλουν εξουσία, τότε θα πρέπει να μας πλακώσει η σιωπή.

Οι αναρτήσεις στα social media εμπεριέχουν την προσωπική γνώμη μας. Αλλοτε με επιχειρήματα, άλλοτε με απορίες, άλλοτε με χιούμορ. Δημοκρατικό δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης.

Εχω την εντύπωση πως υφαίνεται εναντίον μου μία – άνευ λόγου κι αιτίας – εκστρατεία σπίλωσης, στοχοποίησης και προσβολής της προσωπικότητάς μου και της επαγγελματικής μου επάρκειας και διατηρώ κάθε νόμιμο δικαίωμα της υπεράσπισής μου σε κάθε συκοφαντική πράξη.

Κύριε Ιβάν Σαββίδη δεν είμαι εχθρός σας, ούτε προσωπικός ούτε της ομάδας που διοικείται. Είμαι δημοσιογράφος και αρθρώνω μία ελεύθερη κι ανεξάρτητη γνώμη, με σεβασμό στις δημοσιογραφικές αρχές δεοντολογίας».

Η απάντηση του Άρη Γάτα

Κι ο Άρης Γάτας απάντησε με τη σειρά του μέσω του Facebook, επικαλούμενος απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε:

«Ένα από τα αποτελέσματα(δυστυχώς είναι πολλά και με διάφορους τρόπους τις τελευταίες ώρες)από την αναίτια επίθεση στοχοποίησης που δέχτηκα σήμερα γιατί έγραψα στη σελίδα μου στο Facebook για μια φάση ότι ήταν πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στην Τούμπα…Ότι μου συμβεί από εδώ και στο εξής έχει και ηθικούς αλλά και φυσικούς αυτουργούς καθώς απροκάλυπτα με ονοματεπώνυμα με απειλούν ανοιχτά διάφορα αποβράσματα με τον μανδύα του οπαδού…Η Ελλάδα καιρό τώρα δεν είναι μια κανονική χώρα…».

Η ανάρτηση του Γιώργου Σαββίδη

Ο γιος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ., έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram:

«Άλλο κριτική, άλλο το χιούμορ και άλλο το να αφήνεις υπόνοιες για έναν αγώνα, προσβάλλοντας έναν ολόκληρο σύλλογο. Φαντάζομαι η προσωπική σας άποψη ήταν τόσο τεκμηριωμένη, όπως και τους ρεπορτάζ που κάνατε πέρυσι για το κανονικό γκολ του Βαρέλα, το οποίο η FIFA υποτίθεται είπε πως δεν ήταν κανονικό, αλλά μετά έστειλε email διαψεύδοντάς σας πανηγυρικά;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21