search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36
MENU CLOSE

Ολική ανατροπή στα αναδρομικά – Οι δυο πρώτοι συνταξιούχοι που είδαν λεφτά στους λογαριασμούς τους

02.11.2018 18:08
Ολική ανατροπή στα αναδρομικά - Οι δυο πρώτοι συνταξιούχοι που είδαν λεφτά στους λογαριασμούς τους - Media
 
Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα με τα αναδρομικά των συντάξεων, φέρνει έγγραφο – ντοκουμέντο και αποφάσεις δικαστηρίων που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, με τη σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και χρήματα που μπήκαν σε λογαριασμούς συνταξιούχων.
 
Την απόφαση καταρχάς, έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς
 
Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής
 
Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο εδώ έχουμε δύο νέα δεδομένα:
 
Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Δεύτερον –και ίσως ακόμη πιο σημαντική αποκάλυψη: για την αγωγή αύτη συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.
 
Μάλιστα, η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι- ελήφθη ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το συμβούλιο της Επικρατείας…
 
Έτσι, παρά τα όσα λέγονται από… επισήμους και ανεπίσημους κύκλους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι σαφές πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.
 
Οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακλούθησαν από το 2016 και μετά, οι όποιες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.
 
«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ…. πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
 
«Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.
 
«Η προσέγγιση του ΝΣΚ, επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, αρά οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μεσών αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους» σημείωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
 
Όπως τόνισε από πλευράς του στον σταθμό μας ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας «τα δυο μελή μας πρωτόδικα δικαιωθήκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση…Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες… από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015.
 
«Ουδέν σχόλιον, πρώτα θα μελετήσουμε την απόφαση», σχολίασαν στον ΣΚΑΪ πηγές του υπουργείου Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται δεδικασμένο, και αναμένονται παρόμοιες αποφάσεις από τα δικαστήρια, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποδεχθεί τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
 
Πηγή: skai.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36