search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:29
MENU CLOSE

Ψήφισε υπέρ… Γαλλίας: Η Νέα Καληδονία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία

04.11.2018 13:35
Ψήφισε υπέρ... Γαλλίας: Η Νέα Καληδονία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία - Media
 
Το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Νέας Kαληδονίας από τη Γαλλία εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.
 
Το ποσοστό του «Όχι» είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή ήταν μαζική και έφθασε το 80,63%.
 
Μακρόν: Είμαι περήφανος
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο», μετά την επιλογή της Νέας Καληδονίας σε δημοψήφισμα να παραμείνει στη Γαλλία.
 
«Θέλω επίσης να πω για την περηφάνια που αισθάνεται ο αρχηγός του Κράτους για το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξαν τη Γαλλία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου».
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 275 από το σύνολο των 284 εκλογικών τμημάτων, το «Όχι» συγκέντρωσε το 57,29% των ψήφων έναντι 42,71% του «Ναι», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
«Οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν κυρίαρχα γνωρίζοντας πλήρως τη σχέση ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλία. Εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής της Νέας Καληδονίας στη Γαλλία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».
 
«Ο μοναδικός ηττημένος είναι ο πειρασμός της περιφρόνησης της διαίρεσης, της βίας, του φόβου», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μοναδικός νικητής, είναι η διαδικασία υπέρ της ειρήνης που φέρει η Νέα Καληδονία εδώ και 30 χρόνια, το πνεύμα του διαλόγου το οποίο τίποτα πλέον δεν θα διασπάσει», πρόσθεσε.
 
«Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του διαλόγου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις της Νέας Καληδονίας να συναντηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες».
 
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να μεταβεί στο αρχιπέλαγος τη Δευτέρα.
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27