22/10/2019 13:16:13

«Βόμβα» από Τουσκ: «Θανάσιμος κίνδυνος» το ενδεχόμενο αποχώρησης της Πολωνίας από την Ε.Ε.

Τελεσίγραφο Τουσκ στη Μέι: Καμία νέα διαπραγμάτευση - Media
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας του για τον "θανάσιμα σοβαρό κίνδυνο" μιας αποχώρησης, ακόμη και ακούσιας, της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
"Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, δραματικά σοβαρό. Ο κίνδυνος είναι θανάσιμα σοβαρός. Και θα ήθελα, εκείνοι που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, να ξαναέρθουν στα λογικά τους", είπε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που θεωρείται από τους συντηρητικούς εθνικιστές του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ως ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλός τους.
 
"Το Polexit, δηλαδή η έξοδος της Πολωνίας από την ΕΕ, που φαίνεται δυστυχώς δυνατό, όχι επειδή ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Λέει ότι δεν σκέφεται κάτι τέτοιο – όποιος θέλει, τον πιστεύει, πρέπει να τον πιστέψει", συνέχισε. Όμως, υπενθύμισε ο Τουσκ, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, σχεδίαζε να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ και, αντιθέτως, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει στο Brexit.
 
Επομένως "λίγο ενδιαφέρει αν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σχεδιάζει την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, εφόσον ξεκινά τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν" σε μια τέτοια εξέλιξη, σχολίασε, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου μέσω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεών της στη δικαιοσύνη.
 
Ο Τουσκ είπε επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που τιμάται η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (και ταυτόχρονα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας) θα βρίσκεται στη χώρα του και όχι στο Παρίσι, για τους εορτασμούς για την επέτειο της ανακωχής.
 
"Πριν από 40 χρόνια, συμμετείχα για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση στο Γκανσκ που τότε (επί κομμουνιστικού καθεστώτος) ήταν παράνομη. Έκτοτε, γιορτάζω κάθε χρονιά αυτήν την επέτειο. Αρνήθηκα την πρόσκληση του προέδρου (της Γαλλίας) Μακρόν για τις εκδηλώσεις στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, την ημέρα της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της Πολωνίας πρέπει να βρίσκομαι στη Βαρσοβία", κατέληξε.
 
Και κατάθεση για «πυραμίδα»
Σημειώνεται ότι ο Τουσκ παρέμεινε επί επτά και πλέον ώρες στην πολωνική βουλή, καθώς είχε κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο μια εταιρείας πυραμίδας, που λειτούργησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το πολωνικό πρακτορείο PAP.
 
Η πρόεδρος της επιτροπής Μαλγκοζάτα Βάσσερμαν μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τουσκ και ο έλεγχος που ασκούσε στα υπουργεία και τις υπηρεσίες είχαν ως συνέπεια να “χαθούν 850 εκατομμύρια ζλότι, και 18 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους”.
 
“Το επιχείρημα ότι δεν έλεγχα τις υπηρεσίες, δείχνει κατά την άποψη μου, στην ουσία το αδιέξοδο της επιτροπής, επειδή το πρωταρχικό της επιχείρημα ήταν ότι φέρω την ευθύνη για όλη αυτή την υπόθεση”, δήλωσε ο Τούσκ.
 
Η εταιρεία Amber Gold ιδρύθηκε στις αρχές του 2009, προτείνοντας τότε στους πελάτες της να επενδύσουν σε χρυσό με την προοπτική να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τα επιτόκια, που υπερέβαιναν κατά πολύ τα τραπεζικά επιτόκια. Το 2012 η εταιρεία χρεοκόπησε, χωρίς να δώσει μερίσματα στους περίπου 19 χιλιάδες πελάτες της, ούτε να επιστρέψει τις καταθέσεις τους. Με βάση τους υπολογισμούς της εξεταστικής επιτροπής χιλιάδες Πολωνοί καταθέτες έχασαν τότε από την υπόθεση αυτή 851 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια).
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.