search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:03
MENU CLOSE

Γιατί μετανόησαν οι Βρετανοί και θέλουν να μείνουν στην ΕΕ

06.11.2018 10:37
Βρετανία: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από Covid-19 σε υποβαθμισμένες περιοχές - Media

 

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα, καθώς οι ψηφοφόροι στις περιοχές όπου επικράτησε με διαφορά η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης έχουν αλλάξει γνώμη, κατέδειξε δημοσκόπηση της Survation που διενεργήθηκε για το Channel 4 και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Το 54% του εκλογικού σώματος θα τασσόταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έναντι 46% που θα εκφραζόταν υπέρ της αποχώρησης.
Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κέρδισε τον Ιούνιο του 2016 εξασφαλίζοντας το 51,9% έναντι 48,1%.

Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Οι υποστηρικτές του Brexit υπενθυμίζουν ότι ο προκάτοχος της Μέι, ο Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ξεκαθαρίσει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν τελεσίδικο και ότι δεν θα οργανώνονταν άλλα δημοψηφίσματα. Επιμένουν πως η Μέι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αποχώρησης.

Όμως εκείνοι που επιχειρηματολογούν ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια οριστική συμφωνία για το διαζύγιο αντιτείνουν ότι δεν κρινόταν το όραμα της Μέι για το Μπρέξιτ στο δημοψήφισμα του 2016, επομένως οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της αποχώρησης.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων μέσω Διαδικτύου από την 20ή Οκτωβρίου ως τη 2α Νοεμβρίου.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες δεν κατέγραφαν σημαντικές μεταβολές στην κοινή γνώμη. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως προέβλεπαν ότι στο δημοψήφισμα του 2016 θα επικρατούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η Βρετανία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019, αλλά μέχρι τώρα, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν έχουν μπορέσει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Ακόμη κι αν η Μέι ξεπεράσει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και μπορέσει να κλείσει συμφωνία, η έρευνα της Survation κατέδειξε ότι το 33% θα την απέρριπτε, ενώ μόλις το 26% θα την αποδεχόταν.

Αν η Μέι δεν μπορέσει να συνάψει μια συμφωνία, το 36% του δείγματος θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το 35% ότι πρέπει να μείνει στην ΕΕ, και το 19% πιστεύει πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει ώστε να κλειστεί συμφωνία.

Αν από την άλλη η Μέι κλείσει μια συμφωνία, το 43% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν την δέχονται ή εάν θέλουν η χώρα να μείνει στην ΕΕ, ενώ το 37% απορρίπτει αυτή την επιλογή.

Brexit: Η ΕΕ θα προτείνει συμβιβασμό για τα τελωνεία και τα σύνορα

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει έναν συμβιβασμό για τα τελωνειακά ζητήματα και τα σύνορα με την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αρθεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που απομένει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, γράφει η εφημερίδα The Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να προσφέρουν στην πρωθυπουργό του ΗΒ έναν «ανεξάρτητο μηχανισμό» μέσω του οποίου το Λονδίνο θα είναι σε θέση να τερματίσει τη διευθέτηση για τα τελωνεία που θα συναφθεί, αναφέρει το ρεπορτάζ των Τάιμς. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι πηγές της.

Υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι απαιτούν η πρωθυπουργός να «αναγκάσει» την ΕΕ να αποδεχθεί τις θέσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφιστεί η συμφωνία για το Μπρέξιτ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun.
Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντόμινικ Ράαμπ, κι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής έως και 12 υπουργών, θα πρωτοστατήσουν στην άσκηση πίεσης στη Μέι προκειμένου να υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση, όπως εισηγούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαν. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι αξιώνουν το Λονδίνο να διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο του για πόσο θα παραμείνει στην όποια συμφωνία συναφθεί με την ΕΕ για τα τελωνεία.

Τα δημοσιεύματα αυτά καταγράφηκαν λίγες ώρες αφότου η πρωθυπουργός των Συντηρητικών εξέφρασε, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ, τη βεβαιότητά της ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως είναι πλέον έτοιμο το «95%» της συμφωνίας και ότι η Μέι είναι πεπεισμένη πως «μπορεί να βρεθεί λύση για το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας», τον εναλλακτικό μηχανισμό για τα τελωνεία και τα σύνορα. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της Μέι με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:03