search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:33
MENU CLOSE

Στη Μυτιλήνη την Πέμπτη ο Παυλόπουλος – Για τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση

06.11.2018 12:23
Δεν υπέγραψε ο Π. Παυλόπουλος τα ΠΔ για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης - Media

 

Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον οθωμανικό ζυγό, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κύριες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με την καθιερωμένη πομπή κατά την οποία η σημαία της πόλης θα μεταφερθεί από το παλιό Δημαρχείο στο φρούριο όπου και θα υψωθεί.

Κατά τη διαδρομή και στο σημείο της απόβασης της πρώτης ομάδας του απελευθερωτικού στρατού, όπου και βρίσκεται η προτομή του Παύλου Κουντουριώτη, θα κατατεθεί στεφάνι από το Δήμαρχο Μυτιλήνης.

Θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου της πόλης και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στη θέση Κιόσκι και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει στον κεντρικό παραλιακό δρόμο η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στα οποία θα συμμετάσχει και τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Μετά το τέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί και πτήση αεροσκάφους F – 16 της Ομάδας Επίδειξης «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου ο στρατιωτικός σχηματισμός του νησιού θα πραγματοποιήσει επετειακή ημερίδα με θέμα «Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου 1912 και η Λεσβιακή Φάλαγγα» και επετειακή έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο με θέμα «Η Λεσβιακή Φάλαγγα».

Η έκθεση αποτελεί ένα ειδικό και λεπτομερές αφιέρωμα της ιστορίας της Λεσβιακής Φάλαγγας, που ξεκίνησε από την Αμερική, συμμετείχε στην απελευθέρωση του νησιού και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της στους αγώνες του Μακεδονικού Μετώπου.

Η επετειακή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητήριου με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες, ενώ η έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιασθεί μετά το τέλος της ημερίδας στον πολυχώρο του Επιμελητηρίου. Θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Νοεμβρίου.

Τέλος, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της «Λεσβιακής Φάλαγγας», στο Πλωμάρι της Λέσβου. Με την ανέγερση του μνημείου αποδίδεται μετά από 106 χρόνια η οφειλόμενη τιμή, στη «Λεσβιακή Φάλαγγα».

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πολιτιστικού σωματείου, που λειτουργεί από το 1878.

Το γλυπτό θα κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου και σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας,» με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη για να συντονίσει το όλο έργο, και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας θα παρουσιασθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24