search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:51
MENU CLOSE

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδροµική ισχύ» λέει τώρα η Αχτσιόγλου

07.11.2018 09:01
«Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδροµική ισχύ» λέει τώρα η Αχτσιόγλου - Media

 

Η υπουργός Εργασίας επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης πως η απόφαση-πιλότος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγµατικές τις περικοπές του 2012, έκλεισε τον δρόµο των αναδροµικών αξιώσεων για όσους δεν είχαν µέχρι τότε προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη.

Στην ουσία προκατέλαβε ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά. Επανέλαβε πως η θεσµική απάντηση στο φλέγον ζήτηµα έχει δοθεί ήδη από τη µεταρρύθµιση του 2016.

«Το 2015 το ΣτΕ µε µία απόφαση-πιλότο έκρινε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγµατικές και είπε ότι η απόφασή του δεν έχει αναδροµική ισχύ, άρα ότι δεν θα καταβληθούν αναδροµικά στους συνταξιούχους πριν το 2015, αλλά ότι η απόφασή του ισχύει για το µέλλον, από το 2015 και µετά» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε:

«Η παρούσα κυβέρνηση το 2016, συµµορφούµενη µε τις αρχές του Συντάγµατος προχώρησε σε µια ασφαλιστική µεταρρύθµιση που όρισε ενιαίους κανόνες υπολογισµού εισφορών και συντάξεων για όλους, συνέδεσε τις εισφορές µε τη σύνταξη και διαµόρφωσε ένα καθαρό πεδίο, που εναρµονίζεται απολύτως µε τις συνταγµατικές αρχές, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόµενες συντάξεις.

Από την πλευρά της η παρούσα κυβέρνηση έκανε θεσµικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό σήµερα το σύστηµα είναι βιώσιµο».

Η υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που χορήγησε αναδροµικά από το 2013 παρόλο που η αγωγή ασκήθηκε µετά την απόφαση του ΣτΕ.

«Αυτή η απόφαση αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχουν ασκηθεί όπως είναι υποχρεωτικό τα ένδικα µέσα, η έφεση, προκειµένου να εξελιχθεί δικαστικά» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, συµπληρώνοντας «δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης, αλλά µε δεδοµένη την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ και τη θεσµική αναµόρφωση του 2016 δεν µου φαίνεται πολύ πιθανό να ευδοκιµήσει αυτή η απόφαση του πρωτοδικείου και στους επόµενους βαθµούς».

Η ίδια είπε πως οι αντισυνταγµατικές περικοπές του 2012 είχαν ετήσιο κόστος 4,5 δισ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:51