search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Aνοίγει τα χαρτιά της η Κομισιόν για συντάξεις – παροχές

08.11.2018 06:44
Handelsblatt: Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη για ανάπτυξη και το 2019 - Media

 

Η πρώτη ένδειξη των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή συγκεκριμένων παροχών αναμένεται σήμερα, με την ανακοίνωση των Φθινοπωρινών Εκτιμήσεων.

Σημείο-κλειδί είναι οι προβλέψεις που θα έχει αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης φέτος και το 2019 αλλά και με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το ίδιο διάστημα.

Όπως έγραφε χθες το Capital.gr τα στοιχεία που έχουν “διαρρεύσει” κάνουν λόγο για βελτιωμένη πρόβλεψη όσον αφορά το 2018 και 2019 σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Πληροφορίες που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2019 της τάξης του 2,4% – 2,5%, ενώ επίσης αυξημένος σε σχέση με τις αναφορές των εαρινών προβλέψεων αναμένεται και ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων (12,1% την άνοιξη).

Τα στοιχεία είναι κρίσιμα γιατί σε αυτά θα πρέπει να “βασίζεται” το σχέδιο προϋπολογισμού που θέλει να καταθέσει στις 21/11 στη Βουλή η κυβέρνηση περιλαμβάνοντας ένα σενάριο για τις συντάξεις και την μη περικοπή τους (αλλά και με τα αντίμετρα του 2019).

Διαμορφώνεται έτσι ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητείται συμβιβαστική λύση η οποία να μην περιέχει αναβολή, αλλά την μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος (σ.σ. την μη περικοπή των συντάξεων), μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Το επόμενο κρας τεστ από πλευράς Κομισιόν λαμβάνει χώρα στις 21 του μηνός. Τότε θα ανακοινωθούν οι εκθέσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Θα προηγηθεί στις 14/11 η σύνοδος του Eurogroup που θα έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ (σ.σ. προφανώς και το ιταλικό ζήτημα). Ωστόσο, πλέον σε αυτή τη συνάντηση επιχειρείται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα με μεγάλο αγκάθι την Γερμανική στάση.

Τα δημοσιονομικά ζητούμενα είναι: πόσος είναι σε αξία ο “δημοσιονομικός χώρος”  (δηλαδή η υπέρβαση στόχου από το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ), ποιες είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2019 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ποια είναι η κοστολόγηση των παρεμβάσεων (τις οποίες η ελληνική πλευρά υπολογίζει σε 1,1 δισ. ευρώ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:10