search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:40
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από την Πρόεδρο ΟΣΕΔΑΕ στο «Π»: Ο Έλληνας καταναλωτής είναι απροστάτευτος – Δεν ελέγχονται όσοι κάνουν LASER αποτρίχωσης και TATOO REMOVAL

08.11.2018 17:24
«Καμπανάκι» από την Πρόεδρο ΟΣΕΔΑΕ στο «Π»: Ο Έλληνας καταναλωτής είναι απροστάτευτος – Δεν ελέγχονται όσοι κάνουν LASER αποτρίχωσης και TATOO REMOVAL - Media

 

Την αντίδραση της προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλ. Αισθητικών Ελλάδας, Ελένης Τσικούρη, προκάλεσε το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι», στις 25 Οκτωβρίου 2018, το οποίο αναφέρεται σε απάτες από ινστιτούτα αισθητικής, κλινικές και γενικότερα την βιομηχανία της ομορφιάς.

Έτσι, η Ελένη Τσικούρη έδωσε απαντήσεις για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές προκειμένου να προστατευτούν, αλλά και τοποθετήθηκε εκ μέρους των μικρών επαγγελματιών, πτυχιούχων, που αγαπούν αυτή τη δουλειά και πληγώνονται από την κακή άσκηση της αισθητικής:

«ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ;

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία,

Η άσκηση της Αισθητικής γίνεται από τους ειδικούς, που είναι οι αισθητικοί-κοσμητολόγοι, πτυχιούχοι ΤΕΙ.

Αυτοί είναι οι μόνοι που είχαν δικαίωμα ν΄ ασκούν αισθητική, στα δικά τους μικρά συνήθως εργαστήρια.

Το 1998, με νόμο, επιτράπηκε να γίνεται αισθητική, στα πολυδύναμα κέντρα ( τα μεγάλα γνωστά κέντρα), τα οποία ανήκουν σ΄ επιχειρηματίες. Αυτά τα κέντρα έχουν  υποχρεωτικά, από το νόμο, πτυχιούχο αισθητικό, διαιτολόγο και γιατρό.

Το 2012, με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, δόθηκε το δικαίωμα σ΄ επιχειρηματίες, ν΄ ανοίγουν εργαστήρια αισθητικής, έχοντας πτυχιούχο αισθητικό-κοσμητολόγο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που ασκεί αισθητική, πρέπει να έχει πτυχίο ΤΕΙ. Οι αισθητικοί-κοσμητολόγοι που παρέχουν υπηρεσίες στις πολυδύναμες μονάδες, ονομάζονται υγειονομικά υπεύθυνοι.

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ, οι απόφοιτοι ΚΕΚ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΠΕΠ, ή από άλλα σεμινάρια ή ιδιωτικές σχολές, δεν επιτρέπεται ν΄ ασκούν το επάγγελμα του αισθητικού.

Το ασκούν, λοιπόν, παράνομα.

Η υπηρεσία, που αδειοδοτεί και ελέγχει τα εργαστήρια αισθητικής, αλλά και τις πολυδύναμες μονάδες αδυνατίσματος, είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών της χώρας.

Σε αυτήν την επιτροπή, που δίνουν τις άδειες, εκτός από τους ανθρώπους της Περιφέρειας, συμμετέχουν κι αισθητικοί-κοσμητολόγοι, μέλη των σωματείων αισθητικών-κοσμητολόγων, ανα την Ελλάδα.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ;

Μετά από καταγγελίες, συνήθως πολιτών, πηγαίνουμε σε επι τόπου ελέγχους στα κέντρα, που έχει  γίνει η καταγγελία.

Διαπιστώνουμε συνήθως την απουσία του πτυχιούχου αισθητικού-κοσμητολόγου. Υπάρχουν συνήθως, απόφοιτοι ΙΕΚ, που κάνουν τις αισθητικές πράξεις, δεν υπάρχει, σχεδόν ποτέ ο γιατρός, ούτε και ο διαιτολόγος.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2012 και μετά, συναντάμε δερματολογικά, συνήθως, ιατρεία, που στην πραγματικότητα είναι εργαστήρια αισθητικής, που ανήκουν σ΄ επιχειρηματίες. Έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά τις περισσότερες φορές απουσιάζει ο δερματολόγος, ενώ υπάρχουν βοηθοί αισθητικοί, που κάνουν αισθητικές πράξεις.

Μας παίρνουν, συχνά δικηγόροι, στα γραφεία του συλλόγου μας, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πίσω χρήματα από εξαπατημένους πελάτες, συνήθως από πιστωτικές κάρτες. Μιλάμε για μεγάλα ποσά. Οι πελάτες αυτοί είναι από τα πολυδύναμα κέντρα και τον τελευταίο καιρό και από τα δερματολογικά ιατρεία, που τα έχουν επιχειρηματίες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η Αισθητική, ανήκει στην πρωτοβάθμια Υγεία. Η άσκησή της έχει να κάνει με την προσωπική, αλλά και τη Δημόσια Υγεία και όταν δεν ασκείται με τους κανόνες, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ακεραιότητα των φυσικών προσώπων και συνεπώς για την κοινωνική & δημόσια Υγεία.

ΚΕΝΤΡΑ ΤΑΤΟΟ

Η πρακτικές  ΤΑΤΟΟ, είναι ιατρικές πράξεις. Οι ενασχολούμενοι με τα ΤΑΤΟΟ, συνήθως είναι καλλιτέχνες και σχεδόν ποτέ επαγγελματίες Υγείας. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς κάνουν LASER αποτρίχωσης και επισης LASER για TATOO REMOVAL.

Και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Πολιτεία.

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΥΧΑΔΙΚΑ

Στα περισσότερα κομμωτήρια και νυχάδικα, γίνονται κατά κόρον αισθητικές πράξεις, από τις κομμώτριες και τις τεχνίτριες νυχιών, παράνομα.

Αυτού του είδους η παράνομη άσκηση, έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που είναι δύσκολο να διωχθεί.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πάρα πολλοί γιατροί, διάφορων ειδικοτήτων, όπως οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, αναισθησιολόγοι, γυναικολόγοι κλπ, ασκούν παράτυπα αισθητική.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΠΩΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ;

Δεν τους τιμωρεί καθόλου. Γι αυτό έχει γιγαντωθεί κάθε τι παράνομο σ΄αυτό το κράτος.

Εύλογη ερώτηση απο κάθε Έλληνα πολίτη. Υπάρχει κράτος;

Στην περίπτωση αυτή αναρωτιέται κανείς, γιατί το κράτος δεν θέλει να βάλει μια τάξη στην αγορά. Γιατί το κράτος δεν θέλει να τιμωρήσει τους παρανομούντες; Γιατί με την ατιμωρησία, αυξάνονται οι παράνομοι και γιγαντώνεται η παρανομία. Και φτάνει σε τέτοιο ποσοστό, που η παρανομία υπερβαίνει κατά πολύ τη νομιμότητα.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ;

Ο Έλληνας καταναλωτής είναι δυστυχώς απροστάτευτος. Ο κύριος λόγος είναι γιατί δεν είναι εκπαιδευμένος καταναλωτής. Και ως εκ τούτου, δεν είναι και συνειδητοποιημένος. Σε αυτό δεν φταίει ο ίδιος, αλλά το κράτος, που δεν φρόντισε, τα προηγούμενα χρόνια  «της αθωότητας», να τον εκπαιδεύσει, να τον ευαισθητοποιήσει, να τον μάθει τι σημαίνει ποιότητα, τι σημαίνει καλή αγορά, τι σημαίνει value for money, ποια είναι η ηθική της αγοράς και ποιους κανόνες ηθικής ακολουθούμε κατά περίπτωση.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Καιρός είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας μόνοι μας. Χρειάζεται κοινή λογική. Τίποτ΄ άλλο.

Σκεφθείτε λίγο!  Ποιος θα ήταν ο καλύτερος επαγγελματίας; Ο πτυχιούχος ΤΕΙ, ή οποιοσδήποτε μη πτυχιούχος;

Να ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι αυτός που σας περιποιείται; Ποιος είναι αυτός που του δίνετε το δικαίωμα να επεμβαίνει στο πρόσωπο ή στο σώμα σας;

Με ποιο κριτήριο επιλέγουμε υπηρεσία ομορφιάς;

Είτε δυσκολεύεστε ν΄ αποφασίσετε μόνοι σας, είτε όχι, πρέπει να συμβουλευθείτε τον ειδικό, που είναι ο αισθητικός-κοσμητολόγος, ο οποίος σπουδάζει 4 χρόνια μόνο αυτό. Τι ανάγκες έχει ο κάθε άνθρωπος, καθώς και όλες τις τεχνικές, που αποσκοπούν στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης.

Σε κάθε εργαστήριο αισθητικής, θα βρείτε τον/την πτυχιούχο, που θα σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε, και θα σας προτείνει μεθόδους εξατομικευμένες, που αφορούν την δική σας προσωπική ομορφιά.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ;

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ρωτώντας τους φίλους και γνωστούς, που εμπιστεύεστε. Ψάχνοντας με μυαλό. Να βρείτε τον πτυχιούχο, τον έμπειρο, τον επαγγελματία, αυτόν που κάνει αυτή τη δουλειά, όχι για να πλουτίσει, αλλά επειδή την αγαπάει.

Επισκεφθείτε το συγκεκριμένο εργαστήριο, κάντε μια συνάντηση με τον αισθητικό. Ακούστε τι σας προτείνει. Η ειλικρίνεια φαίνεται. Ο καλός επαγγελματίας ξεχωρίζει. Δείτε το ιστορικό του.

Εγώ πχ είμαι στην Ηλιούπολη σαν επαγγελματίας αισθητικός από το 1981. Κυκλοφορώ στα σχολεία, στην αγορά, στους δρόμους της Ηλιούπολης. Με ξέρουνε κι οι πέτρες. Είναι δυνατόν να είμαι απατεώνας; Είναι δυνατόν να κοροϊδεύω τον κόσμο; Όχι βέβαια. Με γνωρίζουν σαν επαγγελματία και νιώθω την εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό μου. Σκεφθείτε, ότι εδώ και τόσα χρόνια, έχουμε διορθώσει την ακμή τόσων  παιδιών σε ολόκληρα σχολεία. Τα παιδιά, που είχαν ακμή τότε, τώρα είναι άντρες, άλλοι νεαροί φοιτητές, άλλοι οικογενειάρχες κλπ

Σκεφθείτε ότι έχουμε αποτριχώσει παρα πολλές γυναίκες, πολλές εκατοντάδες, έχουμε βάψει εκατοντάδες νύφες….. Είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι. Μας αγαπάνε. Αλλά κι εμείς τους αγαπάμε. Και τους φροντίζουμε. Και κάνουμε γι αυτούς τα καλύτερα. Το γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ.

Κάθε άτομο έχει υποχρέωση και δικαίωμα να σέβεται τις φυσικές αναλογίες, ν΄ αγαπάει τον εαυτόν του όπως είναι και ταυτόχρονα ν΄ αναδεικνύει ό,τι όμορφο έχει.

Κατακτώ την ομορφιά σημαίνει εκτιμώ τα καλά σημεία του εαυτού μου, βελτιώνω όσα επιδέχονται βελτίωσης, δουλεύω το πνεύμα και  το συναίσθημα μου και προάγω τα στοιχεία που με κάνουν μοναδικό.

ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Μη θέλετε να μοιάσετε σε κάποιον άλλον. Μη θέλετε να γίνετε εσείς κάποια άλλη. Να είστε ο εαυτός σας. Μη φοβάστε τα γεράματα. Γερνάνε μόνο όσοι ζούν πολλά χρόνια. Οι άλλοι δεν έχουν την ευκαιρία να γεράσουν, γιατί χάνουν τη ζωή τους, πριν προλάβουν. Μην κάνετε ακραία και πολύ επεμβατικά πράγματα στον εαυτό σας. Σεβαστείτε τις φυσικές σας αναλογίες και τα φυσικά σας χαρακτηριστικά.

Στα εργαστήρια αισθητικής θα βρείτε αισθητικούς-κοσμητολόγους, οι οποίοι, δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τεχνικές, που μπορεί να σας αλλάξουν δραματικά. Θα σας ανανεώσουν, θα σας ενυδατώσουν θα σας φρεσκάρουν και θα σας χαρίσουν μια υγιή εμφάνιση και διάθεση.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Τα σωματεία των αισθητικών εκδίδουν πινακιδάκια  ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, που αναφέρει το όνομα του υγειονομικά υπεύθυνου αισθητικού.

Αναζητείστε τα.

Μπείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας ΣΕΠΑΕ κι αναζητείστε τα νόμιμα εργαστήρια. www.sepae.gr

 

Λένα Τσικούρη

Πρόεδρος ΟΣΕΔΑΕ (Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Διπλ. Αισθητικών Ελλάδας)».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18