search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:45
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο εφιάλτης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

08.11.2018 20:02
Αυτός είναι ο εφιάλτης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων  - Media

 

Οι ΗΠΑ αισθάνονται κυρίαρχες των αιθέρων: με τα F-22 και F-35 να αποτελούν πραγματικές επιδείξεις υψηλής τεχνολογίας στον αέρα, θεωρούν ότι, παρά τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν stealth τεχνολογία για τα δικά τους μαχητικά, Ρωσία και Κίνα βρίσκονται ακόμα πολύ πίσω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά αεροσκάφη να θεωρούνται ανίκητα.

Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με άρθρο του National Interest, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ζει με ένα μόνιμο εφιάλτη: τι θα συμβεί αν η Ρωσία ή η Κίνα κατορθώσουν να αναπτύξουν τεχνολογία που θα μπορεί να καταρρίψει ένα stealth αεροσκάφος;

Πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό αναφέρουν ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια έχει επενδύσει στην τεχνολογία υπέρυθρων αισθητήρων στα αεροσκάφη της, οι οποίοι επιτρέπουν την ανίχνευση στόχων με σχετική ακρίβεια.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αισθητήρες αυτοί χρησιμοποιούν μεσαία μήκη κύματος στο υπέρυθρο φάσμα, από τα οποία τα stealth αεροσκάφη μπορούν να «κρυφτούν», έτσι πλέον χρειάζονται να περάσουν σε αισθητήρες μακρού μήκους κύματος.

Όμως οι αισθητήρες αυτοί έχουν το ζήτημα του «θορύβου». Ήδη οι ΗΠΑ και η Boeing έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που και καθαρίζει το σήμα και παρέχει εξαιρετική ανίχνευση ακόμα και πολύ ψυχρών αντικειμένων.

Ωστόσο, στο ζήτημα των υπέρυθρων αισθητήρων, τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έχουν μεγάλη εμπειρία και επικεντρώνονται στους αισθητήρες μακρού μήκους κύματος.

Αυτή η τεχνολογία σε συνδυασμό με προηγμένους αλγορίθμους ανάλυσης δεδομένων δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να επιτρέψει στα ρωσικά και κινέζικα μαχητικά να μπορούν να ανιχνεύσουν τα stealth αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι και η υλοποίηση του εφιάλτη που κατατρέχει τις ΗΠΑ, αν και για την ώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορατό ορίζοντα…

Πηγή: National Interest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15