search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12
MENU CLOSE

«Ανεπιθύμητοι»: Αλβανικό μπλόκο σε 52 Έλληνες – Τι απαντά το ΥΠΕΞ

09.11.2018 15:07
«Ανεπιθύμητοι»: Αλβανικό μπλόκο σε 52 Έλληνες - Τι απαντά το ΥΠΕΞ - Media
 
Με γραπτή δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, η Αλβανική κυβέρνηση κήρυξε 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, ανεπιθύμητους για τη χώρα.
 
Η ανακοίνωση του Αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών δεν τους κατονομάζει ωστόσο τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια αλλά και τη δημόσια ειρήνη.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Αλβανίας έχει ως εξής:
 
«Το ΥΠΕΣ της Αλβανικής Δημοκρατίας, εκπληρώνοντας τις συνταγματικές και νομικές του αρμοδιότητες και τα όσα ορίζουν οι κανόνες των διεθνών σχέσεων, βάσει του άρθρου 9, του Νόμου 108/2013 ‘Περί αλλοδαπών’, τροποποιημένου, με σκοπό να υπερασπίσει τα σημαντικά κρατικά συμφέροντα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμευόμενο να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της Μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας, έχοντας επίγνωση της ιστορίας των σχέσεων καλής γειτονίας και του κοινού μέλλοντος Αλβανών και Ελλήνων ως έθνη με σημαντική ταυτότητα και ευθύνη στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών, θεωρώντας ως απαράδεκτη την πρόκληση, τόσο χυδαία όσο και επικίνδυνη, που έγινε εχθές στο αλβανικό κράτος και στους πολίτες του αδιακρίτως, από ορισμένες ομάδες και άτομα που ήρθαν από την Ελλάδα, οι οπαίοι έκαναν κατάχρηση του σεβασμού μας και των παραδοσιακών αλβανικών κανόνων υποδοχής σε περίπτωση πένθους και μετέτρεψαν ένα νεκρώσιμο τελετουργικό που πρέπει να ενώνει, σε απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού,
 
Αποφάσισε:
 
Να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία, 52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ηρεμίας της χώρας. Αυτοί και άλλοι, για τους οποίους οι δυνάμεις μας ασφαλείας κάνουν την ανάλυση των χθεσινών εξτρεμιστικών εκδηλώσεών τους στους Βουλιαράτες, δεν θα επιτραπούν να εισέλθουν στη χώρα μας για την χρονική περίοδο που προβλέπει ο νόμος. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, το νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας.
 
Διευκρινίσεις ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ
 
Ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή σχετικά με σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών περί απαγόρευσης εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας.

Πληροφορίες από: kathimerini.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12