search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:27
MENU CLOSE

Στην παγίδα της Εφορίας τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

09.11.2018 15:12
Σε τέσσερα κύματα η πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τους κληρονόμους - Media
 
Αναδρομικά που υπερβαίνουν ακόμα και τις 21.000 ευρώ δικαιούνται οι δημόσιοι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων για το μαχαίρι που μπήκε στις αποδοχές τους από το 2012. Ωστόσο τα ποσά που τελικά θα βάλουν στην τσέπη τους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι αρκετά ψαλιδισμένα. Με έκπληξη πολλοί δικαιούχοι θα διαπιστώσουν ότι τα αναδρομικά που θα εμφανιστούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους μετά τις κρατήσεις που θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι μειωμένα ακόμα και κατά 30% σε σχέση με το αρχικό μεικτό ποσό.
 
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής καθώς και των συνταξιούχων, τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας τα οποία καλούνται να τρέξουν τις διαδικασίες για την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα καθορίζουν το χρόνο και τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών.
 
Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους. Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
 
Το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι τελικώς στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό το κούρεμα η Εφορία.
 
Στα ποσά θα επιβληθεί καταρχήν παρακράτηση με συντελεστή 20% ενώ στη συνέχεια θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα. Στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός με ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να έχουν οι δικαιούχοι στην Εφορία όπως για παράδειγμα ο φετινός ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος που δεν θα έχει πληρωθεί στα κρατικά ταμεία.
 
Τα αναδρομικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, τα ποσά των αναδρομικών (πάντα σε ακαθάριστη βάση), για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, ξεκινούν από τα 4.015,55 ευρώ (αναδρομικά 17,5 μηνών) για έναν άγαμο επίκουρο καθηγητή με 15 χρόνια προϋπηρεσίας σε ΤΕΙ και εκτινάσσονται στα 21.843,56 ευρώ για διευθυντή γιατρό του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο σύστημα Υγείας. Τα μεικτά ποσά που είναι πρέπει να επιστραφούν σε άγαμο αστυνομικό υποδιευθυντή με 28 έτη προϋπηρεσίας έχοντας προαχθεί στον βαθμό του ταξίαρχου ανέρχονται σε 11.713 ευρώ (διάστημα κάλυψης 1/8/2012 έως 31/12/2016).
 
Υψηλά ποσά αναδρομικών δικαιούνται και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μολονότι το χρονικό διάστημα κάλυψης (1/1/2015-31/12/2016) είναι μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τα προς επιστροφή αναδρομικά για έναν μουσικό με 21 χρόνια προϋπηρεσίας (κορυφαίος Α) ανέρχονται σε 11.109,95 ευρώ. Ενας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας, δικαιούται σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο 10.333,84 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς για παράδειγμα ένας λοχαγός με 13 χρόνια υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις με ποσό αναπλήρωσης 4.532,56 ευρώ θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικό για τους υπόλοιπους βαθμούς των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Πηγή: news.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25