search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:12
MENU CLOSE

Μισό εκατομμύριο νεκροί το κόστος του αμερικάνικου «πολέμου στην τρομοκρατία»

09.11.2018 15:38
Μισό εκατομμύριο νεκροί το κόστος του αμερικάνικου «πολέμου στην τρομοκρατία» - Media

 

Σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανέρχονται οι νεκροί του, υπερδεκαπενταετούς, αμερικανοκίνητου «πολέμου στην τρομοκρατία».

Σύμφωνα με έρευνα του Brown University’s Watson Institute for International and Public Affairs, που παρουσιάζει το Al Jazeera, στο βωμό της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής «εκστρατείας» έχουν θυσιαστεί μεταξύ 480.000 και 507.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται απώλειες από λιμό, ασθένειες και άλλους παρεμφερείς παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι μόνο στο Ιράκ σκοτώθηκαν ανάμεσα σε 182.272 και 204.575 άμαχοι, 38.480 στο Αφγανιστάν και 23.372 στο Πακιστάν. Περίπου 7.000 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν την ίδια περίοδο.

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι σίγουρα ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που οδηγούν στον θάνατο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

«Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών σε αυτούς τους πολέμους», έγραψε η Nera Crawford, συγγραφέας της αναφοράς με τίτλο «το ανθρώπινο κόστος των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου». «Για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες πολιτών ενδέχεται να σκοτώθηκαν κατά την ανακατάληψη της Βαγδάτης από τον ISIS, ωστόσο οι σοροί τους δεν έχουν ακόμα βρεθεί».

Εξάλλου, δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των νεκρών από ασθένειες ή έλλειψη υποδομών, εξαιτίας των πολέμων. Ακόμα και έτσι, η νέα μελέτη του Brown University παρουσιάζει 110.000 περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την τελευταία μελέτη, τον Αύγουστο του 2016.

Σημειώνεται δε ότι ο πόλεμος σε όλες τις χώρες που αναμείχθηκαν οι ΗΠΑ κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα συνεχίζει να έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Αναφέρεται η περίπτωση του Αφγανιστάν όπου, 17 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ, αν και πλέον οι συγκρούσεις δεν είναι έντονες, δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εντός του 2018.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11