search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:18
MENU CLOSE

Ένας κήπος είναι το μυαλό μας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2046
8-11-2018
10.11.2018 04:00
kipos.jpg

 

Όταν ο θεατής μπαίνει στην κάτω αίθουσα του «Από Μηχανής», δεν βλέπει τον κήπο, παρά μόνο το εσωτερικό ενός φτωχικού σπιτιού στο Μπρονξ, όπου ζει ο Μπάρι (Στέλιος Μάινας), ο οποίος μόλις ανάψουν τα φώτα παρουσιάζεται και ορκίζεται να μας πει την αληθινή του ιστορία.

Η υπόθεση. Ο Μπάρι είναι βετεράνος του Βιετνάμ και οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα. Αναρρώνει ύστερα από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ (Κάτια Σπερελάκη). Καθωσπρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό τής πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή, όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος, ενώ η Λουίζ θα αναζητήσει στο πρόσωπό του απεγνωσμένα τη βοήθεια.

Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε ότι δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη. Ποιος είναι ο αδύνατος και ποιος ο δυνατός; Ποιος χρειάζεται περισσότερη βοήθεια;

Σκηνικοί χώροι είναι τα σπίτια των ηρώων, το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και οι κήποι, είτε μεγάλοι, όπως το Σέντραλ Παρκ, είτε μικροί, όπως ο κήπος του σπιτιού της Λουίζ.

Ο σκηνοθέτης. Ο Δημήτρης Μυλωνάς είδε έτσι τον κήπο των ηρώων του: «Ο κήπος είναι μια όαση. Εκεί θα συναντηθούν, εκεί θα προσπαθήσουν να αρθρώσουν μια κοινή γλώσσα, εκεί θα αναζητήσουν ρωγμές για να εισχωρήσουν και να τολμήσουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Παρά τις αντιθέσεις τους. Παρά τις αποτυχίες που κουβαλάνε. Παρά τον δισταγμό. Ο κήπος μετατρέπεται σε έναν τόπο διαπραγμάτευσης με τον άλλο, προπαντός όμως με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η απόφαση, κόντρα στις συνθήκες, να χαράξουν μια κοινή διαδρομή είναι άλλοτε ανακουφιστική, άλλοτε επώδυνη, πάντα όμως γενναία. Κι ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πόσο γερή είναι αυτή η γέφυρα συνάντησης που επιθυμούν να χτίσουν μαζί, το γεγονός ότι το προσπαθούν έχει για μένα κάτι το μεγαλειώδες».

Η συνέχεια. Ο «Κήπος» («Tangled Garden») είναι το τελευταίο έργο του Bruce Gooch, σημαντικού ηθοποιού και συγγραφέα με επιτυχίες σε πολυάριθμες παραγωγές σε ΗΠΑ και Καναδά και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Θεάτρου New Fangled Stages, η οποία εδρεύει στο Τορόντο. Το Από Μηχανής Θέατρο σε συνεργασία με τη New Fangled Stages παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο αυτό, ενώ θα φιλοξενήσει και την αγγλική παραγωγή του έργου με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Bruce Gooch και τη Lynn Voght.

«Έλα να γνωρίσεις τους Καναδούς» ήταν η τελευταία φράση του εξαντλημένου από τη δημιουργική κούραση Στέλιου όταν έσβησαν τα φώτα και τα χειροκροτήματα…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση για τα παιχνίδια του μυαλού, για να μην αποκαλύψουμε περισσότερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:18